Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men 22 miljoner ska sparas - flera små skolor kan läggas ned

Annons

Inga lärare behöver sägas upp i höst.
Efter att en handfull lärare tackat ja till erbjudandet att gå i förtida pension, andra har slutat eller gått på barnledigt har alla utom tre av Faluns lärare egna tjänster.
Sparkravet på 22 miljoner återstår dock. I september kommer besluten om vilka skolor som ska läggas ned.

Efter att skolan inte klarat budgeten i våras och med anledning av allt färre elever var det meningen att ett varsel av lärare skulle läggas vid midsommar.
Elevminskningen nu i höst, beslut om att varje lärare skulle ha fler elever och nedläggningen av tre skolor innebar att många lärare tvingades byta skolor.

Lärarna behövdes

I maj saknades tjänster till ett 30-tal lärare. Kommunen erbjöd 19 lärare en pension. Fem-sex tackade ja. Några lärare slutade, andra gick på tjänstledighet eller barnledighet och plötsligt behövde de lärare som fanns.
- Det är inte aktuellt med några varsel just nu, säger skolnämndens ordförande Maria Gehlin, falupartiet.
Däremot kommer det att bli varsel framöver eftersom antalet elever fortsätter att minska.

Förslag på väg

Just nu arbetar skoldistrikscheferna med att lägga fram förslag på besparingar.
På torsdag får skolnämnden information om hur långt arbetet har gått. På septembersammanträdet kommer skolpolitikerna att säga vad de tycker.

En räcker inte

Maria Gehlin har flera gånger sagt att det inte räcker med att lägga ned en skola.
- Alla nedläggningförslag måste har beskrivning på konsekvenserna både för skolan och för samhället, säger Maria Gehlin.
Vid beslut om vilka skolor som ska läggas ned är det framför allt tre faktorer som räknas: hur många elever skolan har, hur långt det är till andra skolor som kan ta emot elever och i vilket skick lokaler är.
- Det senare har dock inte så stor betydelse eftersom många av våra skolor i dåligt skick, säger Maria Gehlin.

Inga tomma platser

När det gäller antal elever så är en tredjedel av Faluns skolor fulla. Det är alla högstadieskolor och dessutom framför allt Gruvrisskolan, Vika skola och Aspeboda skola som inte har några tomma platser.
I samband med budgetarbetet pekade socialdemokraterna ut fyra skolor som skulle kunna bli aktuella för nedläggning. De var Sågmyraskolan, Linghedsskolan, Tolftaskolan och Liljansskolan.

Inga undantag

- Alla skolor är med i den genomgång vi gör, ingen är undantagen, säger Maria Gehlin. men det är klart att vi kanske inte väljer att lägga ned skolor som är fulla.
Även gymnasiet ska komma med sparförslag.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.seMer läsning

Annons