Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men både Hansa Kraft och Hedlundgruppen kan riskera föreläggande

Annons

Dammarna är eftersatta men ingen större säkerhetsrisk. Det säger Lennart Sandgren som representerar länsstyrelsen. Men både Hansa Kraft som äger kraftverken och den som äger en mur mot dammen vid själva fabriken kan riskera föreläggande.

- Muren vid fabriken har allvarliga brister och den äger så vitt jag förstår Hedlundgruppen, säger Sandgren.
Till 1 maj ska en besiktning av en opartisk person vara gjord. Det har Hans Kraft och länsstyrelsen kommit överens om. Om bristerna visar sig vara allvarligare kan det bli ett förläggande, säger Sandgren efter ett besök på plats i Sågmyra.

Hugo Frisk

Han gick i pension i fjol men rycker fortfarande in hos länsstyrelsen då och då.
- De här kraftverken och dammarna har jag följt sedan Hugo Frisks tid 1980. Jämför man med hur det såg ut då har mycket förbättrats även om underhållet är eftersatt.
Dammsäkerheten handlar bland annat om att följa gällande vattennivåer och klara av att öppna luckor och tappa vatten i den tid som behövs, framförallt vid större vattenflöden, berättar han.

Folk från hembygdsföreningen och från företagen i gamla yllefabriken är oroliga för att bristerna vid kraftverket och dammen vid fabriken är så stora att en översvämning kan rasera det nya?
- Jag har svårt att se någon sådan risk. Hansa Kraft klarade ju till och med vattenflödena under 2000 när det var översvämningar, säger Sandgren.

Taket på byggnaden vid intagskanalen vid fabriken kan tydligen rasa ihop när som helst.
- Vattnet kan rinna när luckorna öppnas även om taket är dåligt. Och luckorna vid fabriksdammen har renoverats. Hans Kraft har också gjutit betong på dammpelaren och tätat botten vid den dammen.

I köpekontraktet mellan arvsfonden och Carl-Göran Hellström från 2000 står att ägaren ska renovera samtliga kraftverk inom fem år annars måste han betala hälften av köpeskillingen, det vill säga 325 000 kronor.
- Jag har svårt att tro att arvsfonden är intresserad av att driva den sortens tvister.
Men det är inte länsstyrelsens bord.

Tuberna är ju helt förstörda.
- Vattnet tar sig ju fram under tuberna. Jag tycker nog att ägaren satt i stånd ganska mycket. Mer än folk tror. Men det är starka lobbygrupper som trycker på och vill ha hela området uppsnyggat.

Opartisk utredning

Men om ägaren inte ordnar en opartiskt utredare riskerar han ett föreläggande och ett vite, berättar Sandgren.
- Det är bra att det utreds vad som är sant och inte.

Mer läsning

Annons