Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men bara hälften av länets pensionärer vaccinerar sig

/

Annons

Influensavaccin räddar liv. Ett 30-tal äldre med hjärt- och kärlsjukdomar beräknas dö varje år i länet i sviterna av influensa. Men bara hälften av länets pensionärer vaccinerar sig.
- Den som blir erbjuden gratis vaccinering ska absolut ta chansen, säger Linda Nordling, sjuksköterska på infektionskliniken i Falu lasarett.

Linda Nordling vaccinerar sig varje år och får årets dos av Kristina Landås som också är sjuksköterska på infektionskliniken. Personalen uppmanas att vaccinera sig för att skydda patienterna för eventuell smitta.
- Man kan vara smittbärare utan att själv få några symptom. Och det är särskilt viktigt för oss på infektionskliniken att skydda patienterna.
Sticket i armen känns inte, säger hon och hon har inte heller haft några känningar dagarna efter att hon vaccinerat sig tidigare.
- Det är en myt att man blir sjuk av vaccinet. Blir man sjuk har man ett annat virus i kroppen. .
20-25 oktober drar landstingets influensakampanj igång med annonser i tidningarna om var och hur man bokar tid. De flesta går till sin egen vårdcentral.
- En hel del bokar också tid här hos oss. Vi brukar vaccinera fyra patienter i kvarten under de mest intensiva dagarna.
Anders Lindblom, smittskyddsläkare, beräknar att ett 30-tal patienter, framförallt äldre med hjärt- och kärlsjukdomar, dör i sviterna av influensa varje år.
- Det bygger på Smittskyddsinstitutets nationella beräkningar som säger att cirka 1 000 personer fler dör varje år i influensatider. Många som ingår i riskgrupperna och drabbas av influensa riskerar också att få sämre hälsa och livskvalitet.
Varför ligger Dalarna näst lägst i landet med bara 51 procent av länets 65-åringar och äldre som vaccinerar sig?
- Vi jobbar med att bli bättre på att informera. Men det finns inte heller någon enhetlig metod hur man rapporterar så jämförelserna blir lite osäkra.
Årets influensa ser ut att bli mer aggressiv än fjolårets, berättar Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
Hittills i år har fyra personer insjuknat i influensa i Sverige, samtliga i Stockholm. En drabbades av en lindrigare variant och tre av den mer aggressiva.
Även om landstinget ligger lågt med få ålderspensionärer som vaccinerar sig så möter vårdcentraler och infektionskliniken totalt runt 35 000 personer som tar sina sprutor, berättar Lindblom.
- Mycket annan verksamhet får stå tillbaka under de här dagarna.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Mer läsning

Annons