Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men här står eleverna på kö för att få komma in

Annons

Dans- och musikskolan i Falun engagerar 2000 elever och 33 lärare. Kanske blir några professionella musiker, men de flesta blir i alla fall aktiva kulturkonsumenter. Det här är skolan som drivs av ett intresse och en längtan att lära och där lärarna uppmuntrar till samverkan i grupper och orkestrar. Ytterligare 400 elever står i kö och vill in. Och det är inte längre så att alla måste börja med blockflöjt.

När skolnämnden inför sommaren fick stora krav på besparingar fick också alla delar i förvaltningen i uppgift att berätta vad som skulle hände om verksamheten måste spara. Dans- och musikskolan tillhör inte det som kommunerna enligt lagen måste ha. Så skolans chef Ingela Härröd-Barksjö berättade vad som skulle hände om den tvingades lägga ned.
- Alla barn skulle bli utan undervisning av kompetent och välutbildad personal, säger hon. Dessutom skulle Falun går miste om många musikmänniskor, folk ger sig av när det inte finns jordmån att utvecklas i den egna miljön.
Det hon talar om är att inte bara Falun utan Dalarna skulle påverkas. De 33 lärarna är involverade i många samarbetsprojekt som spänner över länet. De flesta spelar i orkestrar och spelmanslag, sjunger i körer och grupper. Hela musiklivet skulle påverkas. Förslaget i utredningen om att lägga ned Dans- och musikskolan sa alla partier nej till.
Ingela Härröd-Barksjö är inte orolig.
- Det vore politiskt omöjligt att lägga ned oss. Men visst, vi diskuterar gärna om vi skulle kunna arbetat på något annat sätt.
Dans- och Musikskolans lärare träffar varje vecka 2000 elever. Hälften av dem får enskild undervsining i instrument, sång eller dans. Resten är klasser grundskolan. Årskurs två erbjuds kompanjonlärare i dans eller musik. Några av lärarna är klasslärare i musik i årskurserna 4,5 och 6. 17 av lärare undervisar på estetiska programmets musiklinje.
Eleverna är mellan 3 och 20 år. De finns i orkestrar, körer, grupper av olika slag och undervisas individuellt i sång eller instrument.
Allt är inte bra. Cirka 400 elever står i kö för att få börja sjunga eller spela gitarr, piano eller slagverk. För piano är väntetiden ett år och för sång kan den vara tre år. Det finns inte pengar till att anställa fler lärare.
- Jag skulle vilja anställda fler lärare i sång, slagverk och gitarr, säger Ingela Härröd-Barksjö. Elever ska inte behöva stå i kö mer än kanske 2 månader. Ska de vänta år, så tappar vi dem. Jag skulle vilja ge dem hantverket.
Hon älskar sitt jobb och går dit med glädje varje dag. Hon talar om sina engagerade och skickliga medarbetare, som hon försöker ge förutsättningar att utveckla verksamheten.
- Dans- och musikskolan är ett sätt att fostra samhällsmedborgare till aktiva kulturkonsumenter. De lär sig att uppskatta bra musik och tränas att vara åhörare.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons