Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men hon har inte råd att betala för värmen

/
  • En påpälsad Margit Rapp i det nya förrådet där värme saknats fram tills nu.-- Jag kan inte stanna kvar här eftersom jag måste betala för oljan, säger hon.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

Margit Rapp har flyttat sin insamling till ett nytt förråd i Roxnäs. Där trängs möbler, kläder, leksaker och andra prylar som skänkts till Lettland. Men bekymren är inte slut för Margit. Förrådet är kallt och hon måste bidra till oljenotan.
- Så jag kan inte stanna kvar här, säger hon.

Kommunen hyr förrådet och låter Margit hålla till där med insamlingen. Det är hon tacksam för. Men hon fryser i förrådet som inte är någon bra arbetsmiljö. Det minskar möjligheterna att hjälpa.
- Jag har inte fått någon värme. Om jag hade ett mer lämpligt ställe skulle vi kört över med fler bilar. Men det är omöjligt att få tag på.
Insamlingen flyttade från Norra Järnvägsgatan i juli då det huset ska rivas. Det var efter långt sökande som hon fick det nya förrådet. 79-åriga Margit Rapp som vigt sitt liv åt att hjälpa Lettlands fattiga ger inte upp.

Två bilar ska iväg

Nu ska två fulla lastbilar iväg till Lettland i höst om det blir som planerat.
Resan går som tidigare till den lilla staden Rezekne vid ryska gränsen. En trakt med svåra villkor och brist på det mesta. Läget har ytterligare förvärrats där.
- En vitvarufabrik har stängt och många blev uppsagda i augusti. Sen har allt blivit så dyrt, säger Margit.
Barnhemmet som hon stödjer har bekymmer att få matpengarna att räcka. Margit får också nödrop från familjer. Ibland tar hon pengar ur egen ficka.
- De jobbar, super inte och röker inte och ändå räcker inte pengarna. Jag har skickat över femtusen kronor. Men jag tror inte att Reinfeldt höjer min pension, skämtar Margit.

Värmen avstängd

Till råga på eländet så har folk varken värme eller varmvatten.
- Det stängs av i april och slås på i mitten av oktober. Så är det över hela Lettland, som har sämre väder än vi.
Nu planerar hon också inför julen.
- Jag tar emot julklappar, helst oinslagna, till barn mellan sju och 18 år.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Mer läsning

Annons