Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men i Falun blir det ett falurött nybygge i stället

Annons

Fyra Shellmackar i Dalarna ska tas över av 7-eleven. Det gäller inte macken vid Gruvrondellen. Här planerar Conny Storm, som driver mackarna, att i stället ta över själv. En arkitekt har ritar en glasad, rödfärgad mack, som skulle kunna fungera ihop med den närliggande miljön vid Gruvan.

Conny Storm driver fem Shellmackar. Borlängemackarna vid Kupolen och Hugo Hedströms väg, I Mora vid Vasagatan och i Avesta vid Dalahästen kommer i maj att tas över av snabbmatskedjan 7-eleven, som också säljer matvaror. Hittills har kedjan funnits i storstadsområdena. Shell kommer att fortsätta att leverera bensinen.
Men i Falun är planerna att det ska bli en ny bensinstation vid Gruvrondellen, medan den vid Gruvgatan läggs ned. Det ska dock inte bli en traditionell vit shellmack utan en arkitektritad, rödmålad inspirerad av världsarvshuset vid Gruvan.
- Shell hade tänkt bygga nytt, eftersom nuvarande huset är i så dåligt skick, säger Conny Storm. Men eftersom det finns fornlämningar i marken skulle det bli för dyrt att gräva.
I stället är planerna att riva nuvarande byggnad och bygga nytt på samma platta. Det har både kommunen och landsantikvarien ställt sig positiv till, förutsatt att byggnaden anpassas till miljön. Nu ska en ny detaljplan tas fram.
- Meningen är att de ska bli en supermodern byggnad, vi ska satsa mer på fastfood, ta bort tvätten men behålla bensin och även sälja etanol, säger Conny Storm.
Just i dagarna satsa Shell också på en ny mack i Korsnäs, där det också blir etanol.
Området kring Gruvrondellen ingår i ett nytt planområde. Det finns ett förslag på hur man genom en gångbro, alternativt tunnel, ska binda samman Gruvan med centrum.
- Den planen har vi legat lågt med av resursskäl, säger stadsarkitekt Per Grundström. Ambitionen är att ta upp ärendet, vi måste komma vidare med en massa frågor.
Per Grundström menar att den förseningen dock inte borde påverka frågan om en ny bensinstation.
- Nej, man vet ju förutsättningarna, att det planeras en gångförbindelse, säger Per Grundström.
I planerna på en ny mack har kommunen gjort klart att förutsättningar för bygglov är att bygget anpassas till värrldsarvet.
Gångförbindelsen planeras för att det ska bli lättare att nå Gruvan, i dag händer att människor korsar vägen i rondellen, en farlig väg. Bro eller tunnel över vägen och sedan via Stigaregatan till Dalarnas Museum eller via Berghaupstmansgatan och Elsborg. I de ursprungliga planerna talades också om hotell i Västra skolan och skatebordpark intill.
Det finns dock ännu inget politiskt beslut på att planen ska genomföras, Stadsbyggnadskontoret måste först ta fram ett förslag som politikerna kan ta ställning till.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons