Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men Peter Nordfors väntar på en ursäkt

Annons

Försäkringskassan backar och skriver nya brev till alla långtidssjukskrivna. Kraven för att få fortsatt sjukpenning är fortfarande hårda men det står inget om att det ska finnas "ett påtagligt hot mot den enskildes liv inom de närmsta månaderna."

- Bra, men en ursäkt vore kanske på sin plats, tycker Peter Nordfors, en av dem reagerade starkt på formuleringarna i breven som nu skrivs om.
Försäkringskassan bad en cancersjuk kvinna om ursäkt men breven har gått ut till cirka 70000 personer om de hann nå alla, betonar han.
Peter Nordfors reagerade starkt över att kassan inte nöjde sig med ett läkarintyg utan krävde att den sjuke själv skulle intyg att han eller hon var livshotande sjuk.
- De ville att man skulle intyga att man riskerade att trilla av pinn inom de närmsta månaderna.
Det har kommit en rad reaktioner och nu backar försäkringskassan och skriver i ett pressmeddelande att brevet var formulerat på ett sätt som "..på några håll har missförståtts" vilket man beklagar.
- Det gick väl inte att missförstå. Det var hur klart och tydligt som helst, tycker Nordfors.
I de nya breven kommer kassan inte att ge några egna rekommendationer över huvudtaget utan nöjer sig med att återge vad som sägs i lagen och regeringsförslaget.
Men kraven på att få fortsatt sjukpenning är fortfarande hårda. Det krävs "synnerliga skäl" som tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar som ALS eller att den försäkrade väntar på transplantation av organ, förklarar kassan.
- Det är lite märkligt att peka ut vissa sjukdomar på det sättet. Många andra kan ha ett sämre hälsotillstånd. Själva diagnosen säger inte allt.
Han reagerar också över att den sjuke ska intyga "på heder och samvete."
- Jag önskar att de som skrivit detta hade haft mer heder och samvete.
Han betonar också att förutom risken att få sänkt sjukpenning upphör också AMF, arbetsmarknadsförsäkringen, efter ett år.
- Det blir betydligt mer pengar än de fem procentenheter som sjukpenningen sänks med.
Tyvärr riktas alla reaktioner mot försäkringskassan, säger han.
- Man skjuter på budbäraren. Men det är ju politiska direktiv i botten. Även om försäkringskassan skrev på ett klumpigt sätt så tolkade man andemeningen rätt. Det är alldeles tydligt att det blåser andra vindar i samhället där sjuka pekas ut och till och med kan få sparken.
Fram till nu har det varit en gyllene regel att inte sparka sjuka, understryker han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons