Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men situationen för jordgubbsförsäljare kan förbättras ytterligare

Annons

Arbetsvillkoren för säsongsanställda jordgubbsförsäljare är bättre i år än vad de har varit under tidigare år. Fler omfattas nu av kollektivavtal som gör att bland annat arbetstider och löner är avtalsmässigt reglerade. Men det är fortfarande mycket kvar att åtgärda.

- Det har blivit bättre i år men det betyder ju inte att problemen inte finns längre, säger Daniel Andersson. Han är ombudsman på Handelsanställdas förbund, Handels.

Daniel Andersson säger att han stött på jordgubbsförsäljare som jobbat elva timmar om dagen och haft en lön på 25 kronor i timmen. Många av dem utan schemalagda raster eller möjlighet att ta paus i arbetet för toalettbesök. Men sedan Handels gjort påtryckningar har läget förbättrats.
- Vi har sagt att alla som ska anlita någon entreprenör för att sälja jordgubbar ska förhandla med oss innan, säger Daniel Andersson.

Företaget Dalabär tillämpar kollektivavtal från och med i år. Enligt företagets inköpsansvarige Niklas Adolfsson har de anställda minst 97 kronor i timmen och jobbar mellan åtta och nio timmar per dag. Utanför en stormarknad i Falun står Annette Adolfsson och säljer jordgubbar åt Dalabär.
- Det är första året jag jobbar här och jag är jättenöjd med mitt jobb. Lönen är bra och de övriga villkoren tycker jag är rimliga också, säger hon till DD.

Hon säger att hon jobbar skift tillsammans med fem andra personer. Ungefär en timme per arbetspass blir hon avlöst för kunna gå på lunchrast.

På Ängelsholmsbär, som driver jordgubbsförsäljning utanför en annan stormarknad i Falun, tillämpas dock inte kollektivavtal. Ägaren Bengt Göransson säger att det inte behövs eftersom de som jobbar är anställda under en så pass kort period som sex veckor.
- De har ingen praktisk nytta av kollektivavtal. Vi har övervägt det lite men jag ser inte att det innebär någon förbättring för de anställda, säger Bengt Göransson.

Men det innebär väl knappast någon försämring heller?
- Nej det är klart, men vi är anslutna till Handels från och med i år så vi följer ändå de regler som gäller, säger Bengt Göransson.

När DD träffar två jordgubbsförsäljare som jobbar för Ängelholmsbär säger de att de tjänar 80 kronor i timmen och jobbar fem timmar per dag, sex dagar i veckan. Båda är 18 år gamla.
- Det är andra året jag jobbar här och lönen är densamma som förra året. Det är klart att den kunde ha varit bättre men jag är nöjd ändå. Man får i varje fall vara ute i solen och träffa folk, säger en av jordgubbsförsäljarna.

Enligt Handels är 80 kronor i timmen för lite eftersom den avtalsenliga lönen för en 18-åring ligger på 94 kronor och 90 öre i timmen. Bengt Göransson säger att det hela handlar om ett missförstånd mellan honom och de anställda.
- De tjänar 95 kronor i timmen, säger han.

Bengt Göransson bekräftar att de båda anställda tjänade 80 kronor i timmen förra året, eftersom de då var under 18 år. Han säger också att det framgår av deras anställningsbevis att de i år tjänar 95 kronor i timmen.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons