Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Forslunds tredje bok med pressbilder

Annons

FALUN
En bild av Selma Lagerlöfs syster med en ung kille som spelar Nils Holgersson finns på omslaget. DD:s Hakon Ahlberg är med liksom Svenska skidspelens kranskulla som utsågs 1968.
- Jag har försökt få en blandning av det mesta. Det svåraste har varit att hitta bilder på kvinnor. Det är mest gubbar i arkiven, säger Mikael Forslund om sin tredje bok om Falun.

Cirka 700 bilder ur Mikael och Leif Forslunds gedigna fotoarkiv har gått åt till boken som skildrar åren 1916-2008. Det finns bilder kvar till två böcker till minst, berättar han.
Mikaels pappa Leif Forslund började tidigt köpa på sig bilder från firmor han jobbat åt, till exempel Hedbergs fotofirma.
- Han var en verklig faluprofil, en musiker som både hade fotofirma och musikaffär. Jag var där med farsan ibland. Och många privatpersoner har kommit med bilder genom åren. Farsan tänkte att det kunde bli något och nu har jag grävt i arkiven.
Under åren i Foto Dalmas blev det mängder med pressbilder.
Mikael Forslund var "i mopedåldern" när han började jobba åt firman med sin pappa som chef. Han blev fast anställd 1978. Då gjorde de alla jobb åt Falu-Kuriren och lite annat på kvällstid. Från början var det inte givet att han skulle bli fotograf.
- Men ett jobb blev ledigt när Trons Lasse slutade och då tog jag det i stället för att gå ett tredje år på Haraldsbogymnasiet.
Sedan 2002 är han frilansfotograf och har fått mer tid till fotoböckerna.
Han gjorde den första Glimtar från Falun genom ett halvsekel tillsammans med sin far. Den andra Glimtar från Falun genom pensel och kamera 1945-2000 innehåller en hel del teckningar och målningar av Walter Forslund, hans farfar.
- Han var konstnär och gjorde mycket blyertsteckningar av stadsmiljöer åt Falu-Kuriren på 50- 60-och 70-talet. Han målade i olja också och gick runt i gårdarna och sålde och bytte tavlor mot mat.
En bild från Falu gruva från 1931 i den senaste boken hittade han av en slump i Krigsarkivet när han letade bilder till sina böcker om flygplan.
En bild från Klabbron med Holmtorget och Östra Hamngatan sommaren 1950 visar ett jätteupplag med gamla däck och tomma bensinfat.
- Det är troligen Sven Jansson som tagit den. Farsan köpte hans arkiv också.
Fotot på bokens omslag av Selma Lagerlöfs syster Helena Ahlgren och Alf Larsson som spelade Nils Holgersson är från Lagerlöfsgården på Villavägen med Kopparbergs kyrka i bakgrunden som också syns genom fönstret.
Det var under en Nils Holgerssonturné 1957, 50 år efter att boken skrevs. Helena Ahlgren fick spela sin syster eftersom Selma Lagerlöf var död då.
Mikael Forslund hoppas att böckerna kan fungera lite som läroböcker över det som hänt.
- Kan man inte sin historia kan man inte heller bygga en vettig framtid.
Om det blir två böcker till kommer del fyra att handla om 1950- och 60-talen och del fem om 70- och 80-talen. I Falun givetvis.
På lördag blir det bokutsläpp i Akademibokhandeln.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons