Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet vill att det erbjuds en dag i veckan

Annons

Både skolbarn och boende inom äldreomsorgen borde erbjudas ett vegetariskt alternativ vid måltiderna. Det anser miljöpartiet i Falun som i en motion föreslår att man börjar med en dag i veckan.

Bakgrunden till motionen är klimatfrågan och kravet på att vi ska minska utsläppen av växthusgaserna; koldioxid, metan mm. Enligt FN-organet FAO står boskapssektorn för 18 procent av de klimatpåverkande utsläppen.
Miljöpartisterna Inger Olenius, Lars Broman, Richard Holmqvist och Lena Lindahl konstaterar att vår mathållning påverkar utsläppen av växthusgaser i allra högsta grad. De hänvisar till FAO som säger att världens köttkonsumtion kommer att fördubblas till 2050 från 229 miljoner ton till 465 miljoner ton.
Miljöpartisterna menar att för att skapa intresse för en annan mathållning krävs kunskaper och möjligheter att få prova nya alternativ.
På Haraldsbogymnasiet erbjuds eleverna ett vegetariskt alternativ varje dag. I grundskolan kan elever som är vegetarianer efter anmälan få vegetarisk mat.
Miljöpartiet vill att alla elever ska erbjudas vegetarisk mat. Eftersom krav ställs på två alternativa rätter inom äldreomsorgen anser mp att det även där finns chans att erbjuda vegetarisk mat.
- För att ge anordnare och konsumenter chans till invänjning anser vi att det till att börja med räcker med en måltid i veckans. Detta vore ett steg i rätt riktning, både för miljö och hälsa, avslutas motionen.
EVA HÖGKVIST

Mer läsning

Annons