Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- när intresset för omvårdnad sjunker i resten av Dalarna

/
  • Om en och en halv vecka börjar 45 stycken nya elever på omvårdnadsprogrammen i Falun. 15 stycken på Helén Forsbergs (t.v.) och 30 stycken på Barbro Rynéus (t.h.). FOTO: Bons Nisse Andersson
  • Det väntas bli ett stort behov av ny personal inom vården i framtiden och därför är det viktigt att få många ungdomar att vilja studera på omvårdnadsprogrammen, tycker Barbro Rynéus. -- Vi måste fundera hela tiden på hur vi kan göra det bättre, hur vi k

Annons

Mer än var fjärde nya plats står tom på omvårdnadsprogrammen i Dalarna inför höstterminsstarten, men inte i Falun. På Kristinegymnasiet finns bara en ledig plats och på Falu frigymnasium är alla tillsatta.

Att de elever som redan går på omvårdnadsprogrammen trivs, tror både Falu frigymnasiums VD Helén Forsberg och Kristinegymnasiets rektor för omvårdnadsprogrammet Barbro Rynéus är viktigt.
- Jag kan tänka mig att det viktigaste när man rektryterar elever, det är att de som går här är nöjda, säger Helén Forsberg.
På Falu frigymnasium har man ett programarbetslag av lärare som samordnar undervisningen i de olika ämnena inom omvårdnadsprogrammet och Helén Forsberg lyfter fram sättet som lärarlaget jobbar på.
- Det finns en omvårdande atmosfär i arbetslaget. Det som eleverna läser om möter de, säger hon.
Helén Forsberg berättar vidare att eleverna på deras skola har ett ganska stort utbud av olika kurser som de kan välja som sitt individuella val. Dessutom avsätter skolan upp till 10 000 kronor per elever till kompetenshöjande projekt. Med hjälp av dessa pengar kan till exempel de elever som läser omvårdnad och väljer att läsa Engelska B få åka till Chichester i England i 3 veckor. Där får de bo i familj, plugga på ett college och göra studiebesök på vårdboenden.
- Det är populärt på omvårdnadsprogrammet. Sådant tycker eleverna är spännande; att vidga vyerna, säger Helén Forsberg.
Både Helén Forsberg och Barbro Rynéus lyfter fram att deras lärare är aktiva och hela tiden jobbar med att utveckla programmen. Barbro Rynéus betonar också deras programs samarbete med arbetslivet. De har ett yrkesråd med representanter från arbetslivet och hon tycker att deras arbetsplatsförlagda utbildning fungerar bra. Just att eleverna är nöjda med APUn tror Barbro Rynéus är en viktig anledning till att de talar positivt om utbildningen.
- Vi har praktikplatser med handledare som är engagerade och bryr sig, säger hon.
På Kristinegymnasiet erbjuder man en handledarutbildning som också eleverna är med i och när eleverna är ute på praktik så kommer lärarna på besök för att stötta handledarna.
- Jag tror att det är viktigt att man värnar om det i besparingstider. Det säkrar kvaliteten och då får även lärarna fortbildning. Det gör att man håller sig à-jour, säger Barbro Rynéus.
Att de har ett metodövningsrum för omvårdnadprogrammet på Kristinegymnasiet gör också att eleverna får god möjlighet till att varva teori och praktik, förklarar Barbro Rynéus.
- Det tycker vi är en styrka. Man får också en upplevelse av hur det är, att till exempel åka rullstol eller bli matad, säger hon.

DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons