Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När man hållt på ett tag bryr man sig inte så mycket om höjd utan snarare om fina linjer"

Annons

Vad är bouldring?
Klättraren Mattias Flodin avslöjar Stennäsets hemligheter i Secret Garden – ett fält i skogen där man klättrar på stenblock.

En stig leder in i skogen från Rättviksvägen och i en skogsdunge uppenbaras en stor stenbumling. Och där är en till, och ännu en.
Vi är i Stennäset där klätterfältet Secret Garden breder ut sig. Här håller de till - boulderklättrarna.
Boulder betyder "klippblock" på engelska och bouldring är klättring som utförs på stenblock och klippor på låg höjd. Allt man behöver är klätterskor, krita för händerna och en crash pad (en dyna även kallad "padda") att ha på marken under sig om man faller. Sen 2000-talets början har bouldring blivit otroligt populär.
- Vem som helst kan bouldra, det är lätt och behändigt, säger Mattias Flodin.

Fina linjer

Mattias står framför en sten som är cirka fyra meter hög. Han tar på sig klätterskor, lägger ut "paddan" och kritar händerna. På stenen syns vita märken efter krita, och Mattias fyller i dem med hjälp av en trasa. Kritdammet glimmar i solljuset och skogen runtomkring rör sig stillsamt. Det är lugnt i Secret Garden.
- Det här problemet kallas Larm i sektor G7, säger Mattias och ler lite åt namnet.
Stenen ska bestigas via en led, även kallad "problem". Den första som bestiger problemet får döpa det, inte sällan är det samma person som har utformat leden - en process som kan ta dagar.
- En fin linje på ett block är det bästa som finns, säger Mattias Flodin och sätter sig på marken - redo för en sittstart.

Klättringen ett gift

I nästa stund är Mattias igång med att bestiga Larm i sektor G7 med smidiga rörelser. Han har hittat en kär gammal vän verkar det som. Greppen i blocket är små kanter, sprickor och hyllor. Mattias ser ut som en spindel när han förflyttar sig snabbt utan att stressa - en tå i en spricka, fingrar på en kritad kant, spänd rygg. En smula andfådd når Mattias toppen av stenen.
- Det är lite "off season" för mig, jag klättrar mest vår och höst när det är kallare i luften, säger Mattias Flodin.
Helst ska det vara kring fem plusgrader, då är det bäst friktion i stenen.

Vad är svårast med boulder?
- Att pricka in bra väderförhållanden och hitta det perfekta blocket, säger Mattias med en viss längtan i rösten.

Boulderklättring är mer explosiv än vanlig repklättring och kräver en viss styrka i underarmar och fingrar. Halva nöjet med bouldring är att klura ut problemen - hur man ska ta sig upp på bästa sätt. Det gäller att ha huvudet med sig.
- Klättringen är som ett gift. Det är en kick att klara ett problem som man har jobbat med länge, förklarar han.

Dalarna rikt på stenar

I Dalarna finns det nära 2000 problem och Mattias Flodin hävdar att länet är ett av de bästa i landet - bouldermässigt. Han har själv varit med och arbetat fram en stor del av dem.
- Som utomhusboulder-stad är Falun bäst, men inomhus sämst, säger Mattias.
Det finns ingen klättervägg inomhus i Falun, men i Borlänges KFUM-hall finns det både boulder och rep-väggar, om än inte i bästa skick.
- Bouldringen är enkel sport och något för alla, säger Mattias.
Man kan bouldra på egen hand, men många föredrar att ha vänner med sig som kan "spotta" ryggen på klättraren och ta emot om denne faller. Är man ett gäng kan hela dagen försvinna, en skön kombination av sport och umgänge.
- När man är ute blir man som fångad i rörelserna, och glömmer tid och rum, säger Mattias Flodin.

CECILIA BURMAN
023-47597
cecilia.burman@daladem.se

Mer läsning

Annons