Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen vill skydda Harrys ravin: "Det är som en svensk regnskog"

En trolsk regnskog utanför Falun. Så beskriver Naturskyddsföreningen området "Harrys ravin" där de nu vill se ett naturreservat.

Annons

Harrys ravin ligger vid sjön Balungens västra strand en dryg mil norr om Enviken. Naturskyddsföreningen har lämnat in ett förslag till Falu kommun om att området ska bli ett naturreservat.

– Det här är ett väldigt lämpligt område eftersom det ligger nära väg och är spektakulärt, säger Jacob Wallin på Naturskyddsföreningen.

Läs mer: Holmqvist (MP) om Harrys ravin: "Jag tycker att det är ett bra förslag"

Se klickbar karta: Här är Falun och Borlänges alla 33 naturreservat – utforska kända och okända pärlor

Ingången till Harrys ravin.

Delar av det tänkta naturreservatet utgörs av själva ravinen vilken är en nyckelbiotop som markägarna Bergvik skog har ett eget skydd för. Men Naturskyddsföreningen vil stärka skyddet och samtidigt skydda ett större område kring ravinen.

Bergvik skog har nämligen anmält delar av det oskyddade området för slutavverkning. Naturskyddsföreningen vill därför att kommunen ska verka för att det omvandlas till ett naturreservat. Under tiden vill de att Bergvik skjuter upp avverkningsplanerna.

– Vi får hoppas att det här leder till en bra dialog. Vi inser att det inte är säkert att det här blir ett naturreservat men vi tycker att frågan ska utredas, säger Jacob Wallin.

Enligt Naturskyddsföreningen passar området utmärkt för rekreation. I klyftan mellan ravinens mossbeväxta klippor rinner en bäck mellan granskog och lummiga ormbunkar.

–Det är trollskog. Det är som en svensk regnskog kan man säga, säger Jacob Wallin.

I andra delar av området finns sandavlagringar och tallskog där vissa träd är så gamla som 250 år. Vid Balungens strand ligger gamla fångstgropar och en sandstrand bland al, sälg och knotiga tallar.

Jakob Wallin säger att de områdena inte har lika höga naturvärden som ravinen. Däremot är delar av skogen relativt gammal och området har inte kalavverkats tidigare.

– Det är klockrena restaureringsobjekt. Du hittar inte högre naturvärden som står på sandskog, i alla fall inte i Falu kommun eftersom det är så hårt brukat allting.

Det föreslagna området  är markerat i grönt. Ytan är ca 100 ha, varav ca 20 ha idag är klassat som nyckelbiotop (markerat i rött). Avverkningsanmälningar från juli 2016 markeras i brunt.

Området som genomkorsas av riksväg 50 ligger i norra Falu kommun.

Fakta: Harrys ravin

Namnet kommer från Harry Brodin som arbetade för de tidigare ägarna Kopparsfors och låg bakom att området klassades som nyckelbiotop.

Det föreslagna reservatet är ca 100 hektar av vilka Bergvik skog äger drygt 90. På området är nästan hälften av skogsmarken i nuläget undantagen från skogsbruk enligt Bergvik skog. Det undantagna området utgörs bland annat av själva ravinen som är en nyckelbiotop.

Läs också: Holmqvist (MP) vill 40-dubbla arealen för naturskydd i Falun

Ravinen.

Mer läsning

Annons