Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska skolans administration göras om

Annons

6 miljoner, motsvarade 12-13 tjänster, ska bort inom skolans administration.
Skolförvaltningen har anlitat en konsult som ska komma med förslag på en modern organisation. Förslaget ska vara klart och beslutat innan sommaren.
På tisdagen informerades personal, chefer, fack och politiker om arbetet som startar.

Redan 2007 beslutade skolnämnden om en översyn och samordning av administrationen, som också skulle innefatta en utredning av elevvården och en översyn av rektorernas arbetssituation.
Skolas administration och chefer finns i dag i stadshuset, på de fem distriksexpeditionerna för förskola och grundskola och på gymnasieexpeditionen.
En del administrativ personal finns kanske också på skolorna. Det handlar om minst 200 tjänster.
- Jag vet inte riktigt hur många tjänster det rör sig om, säger skolchefen Lena Stoltz. Det är det första som ska kartlägga.

Kartläggning

Kess Simasgård från konsultfirman Senator ska leda utredningen.
Genom en kartläggning via enkäter och intervjuer ska nuvarande organisationens styrkor och svagheter tas fram, därefter ska förändringarna föreslås.
Förändringarna ska motsvara minus 6 miljoner kronor. Bland annat ska administration och distrikt anpassas till det minskande antalet elever.
Vid informationen till personalen kom frågan om detta enbart handlar om kostnader.

20 år gammal

- Organisationen vi har i dag är över 20 år, säger skolnämndens ordförande Maria Gehlin. Nu har vi en möjlighet att rigga en organisation för de behov vi har i dag.
Anders Samuelsson, m, vice ordförande i skolnämnden ser utredningen som en möjlighet att rikta personalen mot kärnuppdraget.
- Skolan i Falun har inte utvecklats, säger Anders Samuelsson. Visst jobbar vi medvetet för att elever med behov ska få hjälp och stöd, men vi har grupper som arbetar mot personal i stället för att arbeta direkt mot eleverna. Jag vill ha elevhälsoteam, eventuellt också med socialpedagoger som kan få med familjerna i elevhälsoarbetet.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons