Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaktas även Bjursås återvinningscentral

/
  • DD den 9 september. FOTO:JOHNNY FREDBORG
  • -- Det vore verkligen synd om centralen i Bjursås försvann, säger Mikael Blomkvist. FOTO:STAFFAN BJÖRKLUND
  • Elektronikprylar hör till det som stjäls eftersom skrotvärdet ökat, berättar Reimer Pettersson, chef  för vatten och avfall vid Falu Energi och Vatten. FOTO:STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

Nu finns väktare även vid Bjursås återvinningscentral. Personal har hotats och provocerats på samma sätt som vid tippen i Falun, berättar Reimer Pettersson, chef vid Falu Energi och Vatten. Vid ett tillfälle kastade en man en stereo mot personal.
- Vi kan tvingas minska öppettiderna eller i värsta fall lägga ned en av återvinningscentralerna.

En man är polisanmäld för att ha hotat personal vid sopsorteringen i Bjursås vid två tillfällen den senaste tiden. Han har bland annat kastat en stereo mot en i personalen som emellertid hann få upp en arm som skydd. Vid ett annat tillfälle uppträdde han hotfullt mot personal och sade bland annat: ”Ni kommer att få problem.”

Känd av polisen

Mannen som är i 30-årsåldern är känd av polisen och han har dykt upp både vid tippen i Falun och i Bjursås tillsammans med flera andra under en längre tid. Det framgår av po- lisanmälan.
- Vi ser mycket allvarligt på hoten mot vår personal. Därför har vi numera väktare även vid återvinningscentralen i Bjursås. Nu tjänstgör också två personer i stället för en här i Bjursås, berättar Reimer Pettersson.
Två väktare från Securitas vaktar centralen i Bjursås sedan i tisdags. Här har det inte varit några väktare tidigare.
- Vi har varit förskonade från den här sortens hot. I större städer har man sedan länge haft mer övervakning och skydd, säger Reimer Pettersson.

Kameraövervakning?

Han är övertygad om att centralen måste kameraövervakas och att det måste finnas larm på ett annat sätt än idag.
- Om det här inte är en trend som går över kan vi tvingas minska öppettiderna framöver. Vi kanske bara kommer att kunna ta emot saker över disk. I värsta fall kan vi bara behålla en av återvinningscentralerna i Svärdsjö och Bjursås eftersom den ökade säkerheten måste betalas.

Växande marknad

Han är övertygad om att det som ligger bakom hoten är att andrahandsmarknaden växt och att metaller och järn fått ett högre skrotvärde.
- Det är framförallt elektroniska prylar som stjäls.
Det vore verkligen synd om centralen i Bjursås försvann, tycker Mikael Blomkvist, en av dem som slängde gamla prylar i går.
- Den ligger ju så nära till när man bor här. Jag kommer inte att åka lika ofta om jag måste åka in till Falun.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons