Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny attraktion i Sundborn

Annons

Linderdahlska stiftelsen öppnar i sommar Stora Hyttnäs med utställningen Med måltiden i centrum.
Hemmet är en av Sundborns äldsta boplatser och står i dag kvar som ett komplett orört sekelskifteshem.
Nu finns möjligheten att få en guidad tur i ett festdukat högborgerligt hem, anno en junikväll 1905.

Ann Christine Wiborgh, ordförande i Linderdahlska stiftelsen har tagit hjälp av Birgitta Sandström, tidigare chef för Zorngården med att genomföra utställningen
- Birgitta kan allt om hur en gästmåltid för åtta personer såg ut på den tiden, då Pontus och Henrika Linderdahl bodde på Stora Hyttnäs. Här finns allt bevarat från 1880-talet, då Henrikas far Carl August Tundal köpte gården åt sin dotter, säger Ann Christin Wiborgh.
Efter giftermål med löjtnanten Pontus Linderdahl får paret barnen Nils, Stina och Bengt. Familjen lever ett borgerligt liv och bor granne med Carl och Carin Larsson och umgås med så kallat fint folk i trakten.

Minnesgård

Syskonen Linderdahl blir ogifta och hemmet blir deras knutpunkt. När yngste sonen Bengt avlider 1983, 93 år gammal, var hans vilja att hemmet skulle bevaras "Till minne av mina föräldrar" och Linderdahlska stiftelsen bildas året därpå.
Stiftelsen förvaltar hemmet och kommunfullmäktige i Falun tillsätter ledamöterna.
- Vi jobbar ideellt och nu ar vi bestämt oss för att denna skatt ska visas. Vi har också fått stor hjälp av Örjan Hamrin vid Dalarnas museum. Så nu finns det två vackra hem att visa i världsarvets Sundborn, säger Ann Christine Wiborgh.
De guidade turerna pågår alla dagar mellan 15 juni och 15 augusti. En av guiderna är Elin Sundin, som läst på allt om den spännande familjen Linderdahl.

Resa tillbaka i tiden

Utställningen är upplagd så att man får se hur familjen dukat upp till fest med bästa porslinet, servetterna, silvret och kristallglasen.
På den tiden dracks ingen snaps vid bordet utan herrarna visades först till smörgåsbordet där det dracks snaps stående till sill, potatis, smör och bröd medan damerna förvisades till ett annat rum innan måltiden kunde börja.
Det allra bästa har plockats fram ur hemmets gömmor. Det blir garanterat en underhållande resa tillbaka i tiden i det autentiska sekelskifteshemmet med besök i de olika rummen samt en tur i den vackra trädgården.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons