Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kampanj ska minska skulderna hos unga

/

Annons

Fler ungdomar idag skuldsätter sig, och en betalningsanmärkning gör det mycket svårare att flytta hemifrån. Igår fick elever vid Lugnetgymnasiet tips om hur man håller koll på pengar.

”Koll på cashen” är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten. Det är en informationsturné som kommer att besöka avgångsklasser runt om i landet.

Fler skuldsatta

Jonas Gustafsson från Kronofogdemyndigheten säger att man vill visa vilka ekonomiska val man ställs inför som vuxen.
- Det finns undersökningar som visar att kunskapen inte alltid är så bra, och att ungdomar skuldsätter sig i högre grad nu än för några år sedan.
Han berättar att kronofogden år 2007 fick drygt 17 000 ansökningar från företag som inte fått tillbaka sina sms-lån. Första halvåret i år är den siffran 20 000.

”Toppen inte nådd”

- Toppen är inte nådd. Det kommer att fortsätta öka, därför vill vi på det här sättet försöka få in privatekonomi i skolan.
Samhällsläraren Anders Staffan tycker att det är bra att de kommit. Men påpekar att man brukar gå igenom ämnet som en del i undervisningen.
- Nu bor ju de flesta eleverna fortfarande hemma. Men jag tror nog att det sker en ökning av ekonomiska problem, fortsätter han.

Ekonomiskt register

Idrottsklassen i sal 402 får se en film som de diskuterar. Vad en bil faktiskt kostar, vikten av hemförsäkring och vilka dolda kostnader ett eget boende medför. Om man skulle få en betalningsanmärkning blir det svårt att få lån, hyreskontrakt, att överhuvudtaget få ingå avtal. Och allt fler arbetsgivare börjat kontrollera sökande till tjänster. Alla som fyllt 15 år finns med i ett ekonomiskt register.
- Visst, det är ett intrång i privatlivet. Men där har vi inget val. Alla finns där, och finns det skäl för ett utdrag så lämnas det ut, säger Fredrik Ekholm från Konsumentverket.
MATTIAS KARLSSON

Mer läsning

Annons