Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt falukontor i Stora Ensos gamla centrallab

Annons

Håkan Byrdes idé ledde till ett helt nytt falukontor med planer på 25 anställda inom tre år. Redan i höst har Pöyry tio anställda. Samtliga har arbetat vid Stora Enso Research.
-- Vi behövde bara byta till ett rum i en annan del av huset, säger Mats Larsson som arbetar med process- och vattenfrågor.

Håkan Byrde som är chef för det nya kontoret fick idén när det blev klart att Stora Ensos forskningsenhet skulle försvinna från Falun. Samtidigt ville Pöyry öppna ett kontor i Dalarna. Företaget grundades i Finland 1958 när Jaako Pöyry startade en konsultfirma som arbetade mot den finska skogsindustrin. I dag har Pöyry drygt 7000 anställda varav 350 i Sverige och finns i 45 länder, berättar Byrde.
Falukontoret har tre ben att stå på, berättar han; miljöteknik, massateknik och pappersteknik.
-- Det är en stor fördel. I första hand kommer vi att fortsätta jobba mot pappersindustrin men vi kommer också att kunna arbeta mot övrig lokal processindustri i Dalarna som SSAB, Ovako och Sandvik.
-- Och på miljösidan kan vi arbeta väldigt brett mot allt från kommuner till företag och organisationer.
Inom tre år hoppas Byrde kunna komplettera kontoret med personer som bygger fabriker; ritar och projekterar och konstruerar allt från rördragningar till styrsystem.
-- Det är målet och då behöver vi folk även utanför pappersindustrin.
Affärsidén är att finnas både lokalt och globalt och kunna jobba med allt från att projektera pappersmaskiner till tillståndsfrågor.
Jörgen Dahlin som är civilingenjör inom kemiteknik har bara varit anställd hos Pöyry i två dagar när DD hälsar men är ändå på väg till ett uppdrag i Sydamerika.
-- Jag kommer att arbeta tillsammans med en av Pöyrys anställda i Finland och två från Argentina. Vi ska gå igenom miljöstandarden i två fabriker och jämföra med europeisk nivå och föreslå ändringar så att de kan uppnå europeisk standard, förklarar han.
Linnea Lövgren är agronom och specialiserad på miljöteknik.
-- En ny kemikalielag som införs i hela EU-området innebär att alla tillverkande industrier måste registrera all import eller tillverkning av kemiska ämnen. Nya rutiner måste införas på företag som inte är vana att behöva följa kemikalielagstiftning. Och många mindre företag kommer att behöva konsulthjälp, berättar hon.
Ingvar Eriksson, civilingenjör, har bland annat arbetat med energifrågor som luftutsläpp och markföroreningar tidigare. Han kommer att kopplas in till exempel när nya pannanläggningar och värmeverk ska installeras.
Pöyry håller till i Stora Enso Reserarch gamla centrallab, en rosarappad byggnad som är äldst på området och byggdes redan 1918.
-- Det är ingen höjdare att tvingas rycka upp familjen och flytta för att få behålla sitt jobb när man trivs. Vi fick både behålla jobbet och stanna i Falun på samma arbetsplats. Och vi får jobba mycket bredare än tidigare. Ett klart lyft, säger Mats Larsson.

KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons