Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och är inte heller villigt att skjuta upp nedläggningen av Kulturarvet

Annons

Hoppet lever fortfarande för Kulturarvet. Men Nordiska Museet är inte villigt att skjuta upp nedläggningen några månader för att en ny ägargrupp ska kunna bildas.
De villkor som gällde när Falun 2007 sa nej till att ta över verksamheten, gäller inte heller längre,

Det är Birgitta Dahl som är ordförande i Nordiska Museets nämnd som är huvudman för Kulturarvet i Falun. På kulturarvet restaureras museiföremål. Under åren har en stor erfarenhet och kunskap byggts upp.
Nordiska museet erbjöd 2007 Falu kommun att ta över Kulturarvet med ett bidrag från Nordiska museet under tre år. Kommunen sa nej.

Kommunen orkar inte

I oktober 2007 sas de 13 anställda i Falun upp. När det blev känt att Kulturarvet, som bland annat används av Dalarnas museum och Carl Larsson-gården, skulle läggas ned, kom protesterna.
- Kommunen skulle inte ensam ha orkat driva verksamheten, säger kommunalrådet Dan Westerberg, c. Men nu har vi fått med fler intressenter.

Önskade omprövning

I mars skrev kommunen till Nordiska museet och ville att beslutet om avveckling skulle omprövas. Meningen är att verksamheten ska läggas ned i augusti, kommunen har bett om en respit till oktober för att försöka hitta en ny modell till driften.
I svaret skriver Birgitta Dahl om det "generösa erbjudandet" som kommunen tackat nej till. Hon skriver att om verksamheten ska fortsätta till oktober måste uppsägningarna dras tillbaka. Och det kan innebära stora kostnader för museet.
- Men tyngre väger den psykologiska aspekten, skriver Birgitta Dahl. Personalen mår redan dåligt av alla tidningsskriverier. Att då ta tillbaka uppsägningarna och tända ytterligare hopp anser vi vara oetisk.
Birgitta Dahl meddelar också att erbjudandet om garantibelopp under minst tre år inte längre gäller.
- Jag är djupt besviken, säger Dan Westerberg, Tydligen går det inte att få någon draghjälp av Nordiska museet, det hade vi räknat med.

Har inte gett upp

Han tycker det är lite märkligt att museet så helt tappat intresset för att Kulturarvet ska drivas vidare.
Dock har inte Falu kommun gett upp. Intressenterna kommer nu att diskutera andra möjliga lösningar och finansieringar.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons