Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen: Delad näringlivschef en naturlig utveckling

/
  • Jonny Gahnshag, socialdemokratiskt oppostitionsråd i Falu kommun, tycker att det borde införas en gemensam näringslivschef i Falun, Borlänge och Ludvika. Här är de tre kommunerna representerade av Falujungfrun, Kupolen och Vattenhjulet.FOTOMONTAGE: STAF

Annons

LUDVIKA
En gemensam näringslivschef i Falun, Borlänge och Ludvika. Det efterlyser oppositionen i Falu kommun.
- Vi har redan en bra bas att bygga på i och med MittDalarna, säger Jonny Gahnshag, s, oppositionsråd i Falu kommun.

Falu kommuns näringslivschef Hans Ahlin slutar vid årsskiftet. I dag ska kommunstyrelsen i Falun ta beslut i frågan om nyrekrytering av tjänsten.
Oppositionen anser att detta är ett bra tillfälle att i stället inrätta en gemensam näringslivschef för Falun, Borlänge och Ludvika.
- Näringslivet ser inte på kommungränserna på samma sätt som andra områden gör. Detta kan bli ett sätt för kommuner att samarbeta mer över gränserna, säger Jonny Gahnshag.
Är det här en vanlig lösning, eller något unikt?
- Bra fråga. Jag vet om att det finns i Norge och Danmark. Det finns säkert någonstans i Sverige, men inte här i Dalarna. Vi har redan en bra bas att bygga på i och med MittDalarna, säger Jonny Gahnshag.

”Naturlig utveckling”

Tiina Olsson, näringslivschef i Borlänge kommun, tycker att ett ökat samarbete mellan kommunerna är ett sätt att skapa en ännu attraktivare region.
- Genom MittDalarna så har vi redan ett stort samarbete. En gemensam näringslivschef i de här tre kommunerna är en naturlig utveckling av det samarbetet, säger hon.
Att det är just Falun, Borlänge och Ludvika som är inblandade beror på att detta är de tre kommuner inom MittDalarna som har en egen näringslivschef. Oppositionen pekar på att de tre kommunerna i frågan har fått i uppdrag att undersökta hur de kan samordnas inom näringslivet, ett uppdrag som inte slutförts.
- Som det verkar så tror jag att de borgerliga politikerna kommer att besluta att en ny näringslivschef ska rekryteras i Falun. Det vore synd och det skulle ge dubbla budskap, med tanke på allt prat om samarbete mellan kommunerna, säger Jonny Gahnshag.
PÄR SÖNNERT
023-475 08
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons