Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen fick ge sig

Annons

Grundfriskolan Mosaik får ja av skolnämnden att utöka med årskurs 8 och 9 från och med läsåret 2009/2010. Men efter votering 7 mot 6 , efter att en i oppositionen reserverat sig.
Ja fick även frigymnasiet Yrkesakademin att utöka med ytterligare två program, efter votering. Majoriteten vann över oppositionen.

Helt överens var dock skolnämnden att avstyrka NTI gymnasiets ansökan om utökning med ett handelsprogram och ett teknikprogram med motiveringen att båda utbildningarna redan finns.
- När det gäller Friskolan Mosaik tycker vi det är rätt att skolan ska få starta årskurserna 8 och 9, annars drabbas skolans elever som tvingas byta skola under två läsår, då sätts inte eleven i centrum. Vi kan inte sätta dem på bar backe, säger Maria Wilje, skolnämndens ordförande.
I dag har Friskolan Mosaik f-klass till och med årskurs 7 och plats för 180 elever. Fullt utbyggd kan skolan ta emot totalt 196 elever år 2011.
Skolförvaltningens första förslag var att avstyrka ansökan med motivering att etablering av fristående grundskolor påskyndar nedläggning av kommunala grundskolor, vilket kan innebära längre skolväg för elever i sådana områden. De kommunala skolorna kan också få svårt att bibehålla kvaliteten om elevantalet minskar.

Delade meningar

- Ja till Frigymnasiet Yrkesakademin blev det eftersom de program de vill utöka med kommer att komplettera kommunens utbud, men det blev votering, säger Maria Wilje.
Yrkesakademien, YA Frigymnasium har tidigare fått tillstånd att starta två utbildningar hösten 2008, med plats för 168 elever helt utbyggd. Den nya ansökan avser ett industritekniskt program och en fordonsutbildning.
I dag finns det fler frigymnasium än kommunala gymnasium. I Falun, fem mot tre.
Gymnasiechef Peter Berglund säger att det varit kommunens grundprincip att tillåta etablering av fristående gymnasium om de har program som kompletterar kommunens utbildningar.
- Blir det däremot för många friskolor drabbas kommunens skolor och i värsta fall kan vissa program och skolor tvingas lägga ned. Skulle också en friskola gå i konkurs drabbas eleven. Den kommunala skolan är visserligen skyldig att ta emot dessa elever, men inträffar det under en hösttermin kan eleven få vänta tills det finns plats, säger Peter Berglund.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.seMer läsning

Annons