Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Otroligt skönt att det är över”

Annons

Det blir inget åtal mot näringslivschefen Hans Ahlin. Riksenheten mot korruption utredde om Hans Ahlin gjort sig skyldig till mutbrott i samband med en fastighetsaffär för några år sedan. Men åklagaren meddelar nu att förundersökningen läggs ned.

- Jag lyckades inte visa att det pris han betalat för fastigheten var lägre än marknadsvärdet, säger åklagaren Erik Fågelsbo.

Han säger att en värderare har kommit fram till att fastigheten var värd ungefär 300000 kronor när Hans Ahlin köpte den, vilket också var den summa som näringslivschefen betalade. Därför var det ingen idé att fortsätta förundersökningen.
- Det som värderaren kom fram till var det som var avgörande för att gå vidare och utreda om det rörde sig om mutbrott, säger Erik Fågelsbo.

Hur har värderingen gått till?
- Vi har använt oss av det oberoende företag som kronofogden brukar använda sig av. Värderaren har bland annat inspekterat fastigheten på plats och gjort jämförelser med liknande fastigheter i omgivningen. Jag menar att det här är så nära en objektiv bedömning som man kan komma, säger Erik Fågelsbo.

När Dala-Demokraten pratar med Hans Ahlin är han lättad över att förundersökningen är nedlagd.
- Det är otroligt skönt att det är över eftersom det har varit jobbigt för både mig och min familj. All negativ media har varit jobbig men jag hoppas inte att det ska ligga mig i fatet i framtiden, säger han.

Han säger att han hela tiden hävdat att han har gått in i fastighetsaffären med ärliga avsikter. Han säger också att han är besviken på de två kommunpolitiker som anmälde honom till åklagaren.
- Jag har jobbat på kommunen i snart åtta år och jag tycker att det hör till god ton att höra med mig först om det är något man undrar över, säger Hans Ahlin.

Enligt åklagaren har anmälarna möjligheten att överklaga beslutet att lägga ned utredningen tills dess att brottet preskriberas. För den typ av mutbrott som Hans Ahlin utreddes för är preskriptionstiden fem år.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons