Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerad biologilärare guidade bland blommor och bin under Falun Då

Annons

Den pensionerade biologiläraren Birgitta Berggren har en tröja på sig med Linnés sexualsystem. Hon har sytt den själv. I alla år som lärare har hon inspirerats av Linné. Nu guidar hon bland blommor och bin på Svedens gård under Falun Då.

Linné tog alltid ut sina elever i naturen. Han lät dem känna och lukta. Det är precis så Birgitta Berggren själv undervisar.
- Den dag jag inte kan gå ut längre ska jag sluta vara lärare. Nu är jag i diket med pensionärerna i stället för ungdomarna.
Hon är pensionerad efter att ha undervisat i Falun i 40 år. Men hon har inte slutat vara lärare. Hon håller lektioner på Senior-universitet i stället.

Skrivit guidebok

Under årets Falun Då-dagar ligger fokus på bergsmansgårdarna utanför stan. Sveden är en av dem. Birgitta Berggren tog jobbet att berätta om Linné av två anledningar. Hon är väldigt intresserad av Linné. Hon har skrivit en guidebok tillsammans med Margareta Wikström om Linnés Dalaresa, där man själv kan följa hans väg.
- Sen var min farmor trädgårdskulla på Hults bergsmansgård vid Varpan. Så det är kul med bergsmansgårdarna också.
Hon berättar att hon älskar sitt jobb.
- Det har jag gjort hela livet. Mor lärde mig om växter innan jag ens kunde läsa.

Linus, 12, gillar Linné

Under dagens första lektion i Linnés trädgård kom det 25 personer. Snart är det dags för nästa. Folk har redan börjat komma. Birgitta Berggren står och berättar om Flora Dalecarlia, som är Linnés bok om växtlighet i Dalarna. Den är skriven på latin.
- Är den som boken Svensk Flora fast för Dalarna, frågar Linus Steegmans, 12 år.
Han är intresserad av allt som har med naturvetenskap att göra. Och han vet mycket om Linné. Linus bor i Västerbotten men är i Falun och hälsar på sin morfar. När han hörde om den här grejen ville han åka hit.
- Vet du att Linné har gett namn åt byn jag bor i, Röbäck? frågar han Birgitta.
Han berättar att de ser Linné som byns grundare. Nu är han på jakt efter boken Svensk Flora.
- Det är en stor bok.
Plötsligt står Carl von Linné i egen hög person i sin trädgård. Fast det är faktiskt inte riktigt han. Det är Göran Knutsson som bott på Svedens gård i snart 60 år. Han tycker att det är roligt att föreläsningarna handlar om växternas hushållsnytta. Vad man kan använda dem till.
- Det här kommer tillbaka mer och mer. Att man går tillbaka till nyttan.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons