Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Nordfors upprörd över försäkringskassans brev

Annons

Peter Nordfors reagerar starkt över försäkringskassans krav på den som vill fortsätta vara sjukskriven på 80 procent.
- Då ska man tydligen intyga att man riskerar att trilla av pinn inom de närmsta månaderna. Hur kan de skicka ut sånt här.

De nya reglerna träder i kraft den 1 juli. För Peter Nordfors och andra som varit sjukskrivna i 364 dagar finns då två alternativ; förlängd sjukpenning eller fortsatt sjukpenning.
- För förlängd sjukpenning som sänks till 75 procent krävs bara ett vanligt läkarintyg. För fortsatt sjukpenning på 80 procent krävs att man ska intyga att man har en allvarlig sjukdom.

Egen bedömning

Försäkringskassan kräver inget läkarintyg för det har de ju redan, betonar han och visar brevet där det framgår att den sjuke själv ska bedöma om sjukdomen är tillräckligt allvarlig för att motivera fortsatt sjukpenning. "Med allvarlig sjukdom menas att sjukdomen är så svår att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna."
- Man ska själv bedöma risken för att man trillar av pinn inom några månader, verkar det som. Tänk dig själv att exempelvis gå på en cellgiftsbehandling och få ett sånt här brev.

Allvarlig sjukdom

Peter Nordfors har själv en allvarlig sjukdom. För ett år sedan fick han diagnosen levercirros och hepatit C.
- När de väl insåg att mina leverskador inte beror på alkoholmissbruk fick jag den bästa vård man kan tänka.
Peter Nordfors har arbetat inom psykiatrin i 32 år, de senaste åren som enhetschef i Falun. Med stor sannolikhet har han fått smittan i vården. Hepatit C smittar bara genom blod till blod. Den som har ett sår kan smittas genom kontakt med blod från en smittad. Det finns läkemedelsbehandling mot hepatit C men i Peter Nordfors fall fungerar det inte.
- Min lever var för skadad när jag fick min diagnos. Den klarar inte behandlingen.

Transplantation?

Han har regelbunden kontakt med Infektionskliniken i Falun som följer sjukdomsutvecklingen tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Nästa steg kan vara en levertransplantation.
Men han beklagar sig inte och han betonar att han inte är bitter.
- Jag har accepterat situationen. Och jag är privilegierad på många sätt. Jag har min familj omkring mig och jag kan jobba halvtid när jag orkar.
Han betonar att han inte heller drabbas så hårt om sjukpenningen sänks eftersom han är förhållandevis högavlönad.

"Kan knäcka folk"

- Jag vill inte beklaga mig på något sätt. Det som upprör mig är de här formuleringarna. Det kan ju knäcka den som redan har det jobbigt.
- Och det är absurt att man själv ska bedöma sitt sjukdomsförlopp och avgöra om det finns ett påtagligt hot mot ens liv inom de närmsta månaderna, tycker han.
Han frågade tjänstemannen som skickade ut brevet men hon kunde inte svara, berättar han.
- Det här har ingen enskild tjänsteman hittat på. Men det är hon och andra som får ta emot alla klagomål.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons