Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna eniga men inte redo för nytt VA-beslut

Annons

Nej till särtaxa rakt av om den drabbar enskilda hårt. Det tycker alla, från socialdemokrater till moderater. Nu har tjänstemännen sommaren på sig att hitta en gyllene medelväg i VA-frågan.

Politikerna i kommunens utvecklingsutskott valde att skjuta upp beslutet om ny princip för VA-avgifter. Moderaterna som till en början var för särtaxa - att ta ut högre avgift där det är dyrare för kommunen att dra in kommunalt vatten- och avlopp - har backat. En normal VA-kostnad är runt 100000 kronor i Falun. För folk i Gårdvik och andra områden utanför tätorten kan det kosta runt 250000 kronor om de ska bära kostnaderna själva.
- Det är inte rimligt att det ska slå så hårt mot de boende i landsbygden, säger Bo Jönsson,m, och
Jonny Ganhshag, s, håller med.
- Den allmänna meningen bland oss politiker i dag är att vi inte vill tillämpa någon form av särtaxa som slår hårt mot den enskilde, säger han.
Men kommunen kan inte heller strunta i områden utanför tätorten som behöver kommunalt vatten och avlopp, betonar han och Jönsson tillägger att många gamla trekammarbrunnar är olagliga i dag.
- Om inget händer lägger vi en våt handduk över områden i glesbygden. Det är ingen landsbygdsutveckling. Det gäller att hitta kreativa lösningar, säger Gahnshag.
- Och det kan krävas ett visst inslag av särtaxa för att en del byar ska få sina avlopp fixade, anser han.
I dag får emellertid kommunen inte göra som tidigare; lägga den ökade kostnaden på alla, betonar Bo Jönsson.
- När vi drog in kommunalt vatten och avlopp i Korsgården blev det överkostnader på 4-5 miljoner som vi tog ut på hela VA-kollektivet. Det tillåter inte VA-lagen idag.
Lagen har också skärpts genom att ribban sänkts för när en kommun måste tillämpa särtaxa, berättar Jan Malmberg, ekonomichef.
- I dag ska kommunen ta ut särtaxa redan om kostnaden för kommunalt vatten och avlopp är 30 procent dyrare än normalt i ett område.
Vad händer om ni gör som tidigare och låter alla dela på kostnaden?
- Då kan enskilda överklaga och kommunen tvingas betala tillbaka miljoner till dem som inte haft några ökade kostnader.
Nu har Malmberg och andra tjänstemän sommaren på sig att hitta en gyllene medelväg.
- Det finns en möjlighet att ta ut de ökade kostnaderna på förbrukningen och slå ut dem över lång tid, kanske 30-40 år. Men det är inte bra eftersom alla glömmer orsaken till höjningen när det gått ett antal år, understryker Malmberg.
Det gäller att hitta kombinationer, det kan till exempel finnas ett behov av att se över normaltaxan också, säger han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons