Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för nya vattnet

/
  • Reimer Pettersson och Johnny Ström från Falu Energi och Vatten provsmakar det nya vattnet i Pilbo fördelningsstation.

På tisdagen var det premiär för Faluns nya dricksvatten från Borlänge, någonting som var på gång redan för hundra år sedan. I höst ska alla falubor som tidigare fått vatten från Rogsjön ha ett hårdare vatten med mer mineraler.

Annons

Klockan halv nio på tisdagsmorgonen släpptes det nya dricksvattnet på till Galgberget, Krondiket, Pilbo och Samuelsdal. Några boende i Pilbo som DD pratat med märkte ingen direkt skillnad på smaken på vattnet. Men det finns en del skillnader mot det gamla, som togs från ytvattentäkten i Rogsjön.

Det nya vattnet har runnit i Borlängebornas kranar i ett och ett halvt år, och är grundvatten från Badelundaåsen och Lennhedens vattenkraftverk.

– Den stora vinsten är att alla kemikalier är borta, säger Reimer Pettersson, VA-chef på Falu Energi och Vatten. Om vi jämför med ytvattnet som vi haft tidigare så är det inga kemikalier, utan ett grundvatten som vi lyfter upp direkt ur gruset. Det enda vi gör är att vi tvättar det i ett sandfilter.

Det nya vattnet klassas som medelhårt, till skillnad från det gamla som var mjukt. Det innebär att vattnet innehåller mer kalk, och doseringen av tvättmedel och diskmaskinssalt kan behöva justeras. Det är också större risk för kalkavlagringar i vattenkokaren och kaffebryggaren.

– Det är ett litet offer som kunden får ta gentemot att vi kan göra driften billigare och slippa den belastning vi tidigare hade med kemikalier. Men vår förhoppning är att det här inte ska märkas, säger Reimer Pettersson.

Redan i slutet av 1800-talet fanns det planer på att Falun skulle få vatten från Borlänge. Då var det åsen i Norr Amsberg som var aktuell, men det blev ingenting av planerna. I stället blev det ytvatten från Rogsjön som skulle försörja Falun.

Men nu är alltså vatten från Borlänge en verklighet, även om projektet blev något försenat.

– Miljöprövningen tog ett år, och det var längre tid än vad vi trodde och hade räknat med. Det var klart i november, men då tyckte vi att det var fel årstid att föra in vattnet eftersom det var fruset i backen, säger Reimer Pettersson.

Med det nya vattnet säkras vattentillförseln under många år framöver. Det innebär också en minskad driftskostnad för både Falun och Borlänge. 93 miljoner har det kostat att dra ledningarna mellan städerna. Av säkerhetsskäl valde man att dra två ledningar, på så sätt kan vattentillförseln säkras även om det skulle bli något fel på en av ledningarna.

I Pilbo fördelningsstation fördelas vattnet till två reservoarer, i Norslund och Krondiket. Men man släpper bara på vattnet till några områden i taget, först i höst kommer alla områden att ha det nya vattnet. Längst ut på ledningen finns Sundborn, Danholn, Toftbyn och Karlsbyheden.

– Nu kör vi ett delområde först och testar det nya vattnet. Har man otur kan det bli avsättningar i rören, och då är det ett mindre område som man kanske måste spola ur, berättar Johnny Ström, produktionsansvarig för Lennhedens vattenkraftverk.

På tisdagen var det provsmakning av det nya vattnet vid Pilbo fördelningsstation.

– Kallt och gott var det, konstaterar Reimer Pettersson. Vi vill att det ska smaka mer mineraler och det tycker jag det gör.

Mer läsning