Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar mot neddragningarna inom skolan

Annons

I förra veckan protesterade personalen på Bjursåsskolan F-6 mot neddragningarna som väntar i Faluns kommunala skolor. Nu har även personalen på Sågmyraskolan, föräldrar på Gruvrisskolan och elever på Britsarvsskolan slutit upp mot skolnämndens sparkrav.
De kräver i stället att skolnämnden satsar på skolan.
Inte ett enda öre ska sparas in!

Personalen på Bjursåsskolan ser med stor oro på vad som händer med Faluns skolor om sparförslagen går igenom.
- Vi anser att Falun närmar sig botten när det gäller satsningar på skola och utbildning. Ingen vill väl snart inte flytta till Falun, säger Åsa Hansson, specialpedagog på Bjursåsskolan.
- Sedan tidigt 1990-tal har kommunen år efter år genomfört nedrustning av skolan med ständiga omorganisationer för att få en allt knappare årsbudget att räcka.

Mot skolplanen

Skolnämndens ordförande Maria Gehlin, tidigare Wilje, skriver i kommunens skolplan att Falu kommun ska ha världens bästa förskolor och skolor.
- Om sparförslaget genomförs är inte längre skolplanen ett realistiskt styrdokument. I stället kommer högre krav från regeringen att nationella prov för årskurs 3 ska införas. Pedagoger överhopas med mer jobb. De ska dessutom ha ansvar för barn i behov av särskilt stöd och den gruppen ökar. Det går inte ihop, menar skolpersonalen.

Föräldrar protesterar

Föräldrar till elever på Gruvrisskolan tycker också att skolnämndens uttalande om att vilja utveckla förskolan och skolan inte stämmer med verkligheten.
Den visionen är inte alls är trovärdigt när skolan samtidigt drar in på personalen.
- Tänk om! Behåll en hög bemanning i klassrummen! uppmanar föräldrarna till skolnämnden och skolnämndens ordförande Maria Gehlin, tidigare Wilje.

Elever protesterar

- Vi protesterar mot att åtta klasser i årskurs åtta ska bli sju, nästa termin. Det betyder fler elever i klasserna. Vår klass splittras, vilket är otroligt tragiskt när vi äntligen börjar bli en sammansvetsad klass. Nu måste vi skaffa nya vänner, kanske lära känna nya lärare. Vissa av oss tvingas byta arbetslag. Och det måste vi göra för att skolan har sparkrav. Vi känner oss mycket oroliga.
- Vi tycker också det är fegt att förslaget kommer så här sent inpå sommarlovet. Polikterna borde tänka om. Är det vettigt att lägga 200 miljoner på ett nytt Kulturhus! Lägg pengarna på skolan i stället, tycker eleverna i klass 7 G vid Britsarvsskolan.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons