Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig skidpremiär tack vare förra vinterns snö

Skidsäsongen startar rekordtidigt i Falun. Redan innan oktober månad är slut.
Det tack vare den snö som föll under förra vintern.

Annons

Med lite influenser från bland annat Östersund där snö sparats för att förlänga säsongen i början gör nu även Falun ett försök. Det görs för första gången.

Därför råder febril aktivitet vid backhoppningsstadion och på platån mot längdskidåkningens välkända "hästsko".

Jonas Boström, verksamhetschef idrottsplatser Falun.

Senast innan lördag ska allting vara klart och den råstarka pistmaskinen som skjuter uppemot fyra kubikmeter snö före sig varje gång ska ha parkerats.

– Vi räknar med att det kommer att finns mellan 800 meter och 1 kilometer spår, säger Jonas Boström, verksamhetschef idrottsplatser i Falu kommun, när han besökte platsen vid lunchtid på tisdagen.

Snön som, när vi besöker Lugnet, tagits fram från sommarförvaringen som har bestått av lager med flis och spån. Nu fördelas snön runt på botten av backhoppningsstadion och upp på platån med hjälp av lastbil, traktor och pistmaskin.

Den snö som nu tagits fram är den som sparades efter vårens sista arrangemang, Clash of Nations.

– Ungefär 1 000 kubikmeter fick vi uppmätt att det var, säger Jonas Boström.

Med både pistmaskin och traktor läggs snö ut och spår prepareras i Lungets backstadion, Falun, inför helgens rekordtidiga skidpremiär.

Riktigt lika mycket fanns inte kvar när snön avtäcktes. En del har smält under sommarens varma dagar plus av den värme som berget avger. Ändå har Lugnetpersonalen mellan 700 och 800 kubikmeter snö kvar att hantera de här dagarna innan lördag.

Då genomförs nämligen årets längdåkningspremiär i Falun, något som är rekordtidigt.Men för att få begå säsongspremiären redan kommande helg krävs inte bara erforderlig skidutrustning. Nej, det behövs även skidspårkort för att få beträda försäsongsspåret, som öppnar tidigt lördag morgon.

– Det går att köpa på nätet, säger Jonas Boström.

Mer läsning