Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RIA tar hand om ett tjugotal som saknar tak över huvudet

/

Annons

RIA-stugan i Falun tar nu hand om ett tjugotal hemlösa. Erbjuder mat och försöker motivera de som kommer att förändra sin situation. Men man kan inte erbjuda sängplatser, och det boende Falu kommun driver kräver drogfrihet. RIA vill ha ett boende med lägre krav.

Antalet hemlösa i Falun varierar. Ulf Linde, föreståndare på RIA-stugan sedan ett och ett halvt år, berättar att de nu har kontakt med ett tjugotal. Av dem har de flesta tak över huvudet. Flyttar från kompis till kompis.

Tillfälligt skydd

Men fem, kanske sex av besökarna är helt utlämnade åt trappuppgångar, källare, pannrum eller vad som kan ge tillfälligt skydd.
Sedan finns det alltid ett mörkertal, berättar han. Människor som av olika anledningar ställt sig helt utanför. För dem som saknar tak över huvudet, blir situationen mer kritisk när kylan kommer, och Ulf Linde menar att man skulle behöva någon form av tillfälligt boende.
- Kommunen ställer krav på drogfrihet för att få plats i boende, men man måste också ha ett steg innan dess. Någon form av härbärge. Alla behöver tak över huvudet på natten. De som har stora problem, har i regel gått igenom alla former av behandlingar som finns. Det vi kan göra på RIA, är att motivera, stödja det som är friskt och få dem att återigen vilja något. Men vi kan inte erbjuda sängplatser.

Ekonomin hinder

Ulf Linde berättar att det finns ett härbärge i Borlänge, där det inte ställs krav på drogfrihet.
- Vi har ingen möjlighet att starta sådant boende här. Det gjordes ett försök för några år sedan, här i huset, men ekonomin nu tillåter det inte. Vi har bara plats för ett fåtal sängar, försäkringar ska betalas och det går framförallt inte att driva det på frivillig basis. Personalen måste ha utbildning. Kunna hålla ordning och föra samtal när ångesten kommer krypande. De som kommer kan vara människor som bär hela sina liv i en ryggsäck, påse, och som i bästa fall äger en sovsäck. Min erfarenhet av kommuner säger också att man sällan tar till lagen om vård av missbrukare (LVM). Tvång är aldrig bästa sättet, men om det gäller att rädda ett liv kan det vara nödvändigt.
RIA-stugan erbjuder tvätt, dusch, gratis frukost och billig lunch. Man ställer inga krav på drogfrihet, bara att man sköter sig, och kan följa med vid myndighetskontakter, sjukvårdsbesök eller resor till behandlingshem. Men ekonomin går i vågor. Man söker bidrag, har avtal med kyrkor och så en stödförening.

Från år till år

- Vi lever från år till år, berättar Ulf Linde. Det går inte att driva verksamheten på annat sätt med våra resurser. Men jag inbillar mig att om inte vi fanns så skulle sjukvård, polis och sociala, ha lite, lite mer att göra. Och någonstans måste ju människorna ta vägen.
MATTIAS KARLSSON

Mer läsning

Annons