Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikard Kohlström från Falun ska tävla i Holland

Annons

Om en vecka sticker Rikard Kohlström till Holland för att tävla i en solbåtstävling med skönheten Midnightsun, tillverkad i äkta svensk gran, som han tillsammans med ett antal studenter från Eses, European Solar Engineering School i Borlänge, har byggt i sin verkstad hemma i Falun.
Båten är nästan klar. Det är bara solpanelen och motorn som saknas.

- Tjugotvå mil lång är tävlingen, som pågår i sex dagsetapper. Jag och en till ska tävla. Det ska bli spännande, säger Rikard Kohlström.
Han är institutionstekniker vid Högskolan Dalarna och leder även Teknikåttan.
Bakom solbåtsprojektet står Högskolan Dalarna. Ett norskt företag bidrar med solpaneler, som är tillverkade i Värmland. Lätta stålprofiler från Avesta används i ramen för solpanelerna.
- Vi är dom enda deltagarna från Norden. De andra tävlande, 49 team, kommer från olika länder i Europa och ett från Brasilien. Båtar som drivs med solenergi är något som kommer, säger Rikard Kohlström.

Hoppas på ökat intresse

Utnyttjande av solen som energikälla har andra länder i Europa tagit på allvar och på Eses utbildningen i Borlänge går det nästan bara utländska elever.
- Det tycker jag är lite märkligt, men i och med det här båtbygget hoppas jag intresset växer på hemmaplan, säger Rikard Kohlström.
Midnightsun är 6,54 meter lång och 1,07 meter bred. När den ligger i vattnet kommer den att ha tre solpaneler framför sittbrunnen och två bakom. Motorn har Högskolan Dalarna bidragit med. Cirka 50 kilo kommer båten att väga fullt utrustad.
- Förra året vann en holländsk båt. Tävlingen är mycket stor där. Vi deltar i klass C och hoppas komma på en bättre plats än förra året, säger Rikard Kohlström.

Erfaren båtbyggare

Båten ser fantastiskt smäcker och välgjord ut, men så har båtbyggare Kohlström byggt en och annan kajak, närmare bestämt åtta stycken sen 1998, då han startade. I julas överraskade han också sin fru med att ge henne ett eget badkar i trä, som hon kan ta med sig för ett bad utomhus. Det är lätt, smidigt och mycket vackert.
Badvattnet kommer förmodligen Rikard värma upp via solenergi.
- Forskningen visar att det är solenergi vi ska satsa på, hoppas fler svenska studenter nappar på det, säger Rikard Kohlström.
Efter tävlingen ska Midnightsun till forskarskolan i Garpenberg där gymnasister ska studera båtens kapacitet. Under Runndagarna ska den också visas för allmänheten.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons