Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ros-Marie Envall beklagar att inte mer resurser satsas

/
  • -- Vi var bland de första i landet på att träna patienter med långvarig smärta, tidigare sade man att de skulle vila bort smärtan, berättar Ros-Mari Envall från Skönviks smärtrehab i Säter. FOTO:BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Inte mer än runt en tiondel av samhällets kostnader för patienter med långvarig smärta går till rehabilitering. Resten går till kostnader för allt från sjukpenning till sjukersättning.
Det berättar Ros-Marie Envall, kurator från Skönviks smärtrehab i Säter, en av föreläsarna under en mässa om tillgänglighet i går.

- Rehabilitering lönar sig och ju tidigare rehab desto bättre chanser för patienten att återhämta sig, säger hon och beklagar att inte mer resurser går till rehab.
Ju längre man går med smärta desto större område i kroppen påverkas, det blir som ett bredband till centrala nervsystemet, berättar hon.
- Men det finns också smärtgrindar i ryggen som gör att man kan göra saker som konkurrerar ut smärtan; motion, akupunktur, massage, beröring.
Cirka 70 procent av patienterna som har långvarig smärta har sömnsvårigheter, berättar hon.

Smärta tar energi

- Att ha ont tar energi, många får ångest och blir deprimerade. Att börja röra på sig successivt påverkar både humöret och smärtan.
Smärtkliniken i Skönvik jobbar också mycket med att få patienter att acceptera smärtan.
- Det tar energi att oroa sig och att kämpa för att bli smärtfri till varje pris i stället för att acceptera och försöka jobba för att dämpa topparna på smärtkurvan. Många tänker att först ska jag bli smärtfri och sedan börja leva i stället för att försöka bli så aktiva som det går för att ta tillbaka så mycket som möjligt att sitt liv.

Hitta balans

På kliniken i Skönvik är det långvarig smärta som är i fokus, oavsett om patienten har varit med om en trafikolycka och har pisksnärtskador eller har ett diskbråck, berättar hon.
Hon pekade på vikten av att hitta en balans; att inte gräva i trädgården hela dagen även om man har en bra dag för att bli totalt utslagen dagen därpå.
- Det är ju så man gör, sen vill man bara dö, sade en kvinna bland åhörarna som fick många igenkännande skratt på sin kommentar.

Aktiviteter viktiga

Ros-Marie Envall betonade hur viktigt det är att schemalägga aktiviteter som träning, både för den som gör för mycket och för litet. Ett sätt att hitta balans, sade hon.
- Avslappning, att ta några andetag mitt i stressen och inte bara en halvtimme i lugn och ro i veckan är också bra.
I Skönvik får patienterna läxor att öva på hemma, alla åker hem samma dag och kommer för det mesta en gång i veckan.
Men det börjar med att ett team med läkare, sjukgymnast och psykolog eller kurator gör en bedömning.
Hit kan väntetiden vara uppemot sex månader. Väntetiden till själva behandlingen är betydligt kortare, berättar hon.
- Vi möter också unga och dem försöker vi ta hand om direkt.
Det är patienter med långvarig smärta som varat 3-6 månader som har chans att komma på remiss till Skönvik. Hittills i år har kliniken tagit emot runt 550 patienter från Dalarna.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons