Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster från höger till vänster om kulturhuset

Annons

Positivt men många frågetecken. Så slutade det första mötet med politiker från kommun och landsting om ett kulturhus.
- Ett hus för hela länet där musik, dans och teater samlas. Vi kan inte bara bygga idrottsanläggningar, säger Mikael Rosén m-kommunalråd i Falun.

Seminariet hölls i aulan i Kristinegymnasiet; skolan som blir platsen för kulturhuset om allt går enligt planerna. Rummet vi sitter i har välvda fönster och skyhögt i tak.
- Det här är en vacker byggnad med klar kulturkoppling, betonar Mikael Rosén som är entusiastisk inför projektet.
Om allt rullar på skulle biljetterna till ett första arrangemang i den separata konsertlokalen med plats för 800 personer kunna släppas 2011.

Fortsatt diskussion

Nu ska politiker i kommun och landsting fortsätta diskutera. Seminariet var en första genomgång av idén som överlevt ett maktskifte i Falun.
- Eftersom elevantalet minskar drastiskt i gymnasieskolan kan kulturhuset bli en lösning även på det problemet, säger Rosén.
- Jag var med och startade kulturfyrenprojektet och jag är positiv till ett hus för kulturlivet. Men jag tror inte att det går att bygga en separat konsertsal med 800 platser för 100 miljoner, säger Jonny Gahnshag, s, och numera i opposition i Falun.
Och det gäller att få en bred politisk majoritet bakom projektet, understryker han.
- Det får inte bli en votering i fullmäktige om en så stor satsning.
För att slippa ställa skolans investeringsbehov mot en investering i ett kulturhus på totalt runt 200 miljoner är tanken att ett separat bolag, eventuellt ett fastighetsbolag, sköter investeringen och kommun och landsting betalar hyra för sina respektive verksamheter.

Fem miljoner skiljer

Mellanskillnaden mellan vad kommun och landsting betalar i dag för sina kulturverksamheter och hyran i det nya kulturhuset skulle då bli runt fem miljoner kronor om året.
- I dag betalar landstinget och kommunen totalt 13,5 miljoner för sina kulturverksamheter. Driftkostnaderna för det nya kulturhuset beräknas bli 18,3 miljoner om året, säger Rosén.
Men i den kalkylen räknar kommunen med en fortsatt hyra på 3,3 miljoner om året för gymnasielokalerna trots att eleverna inte längre finns kvar om kulturhuset byggs, betonar Maria Wilje, fap.
- Vi kan inte räkna med att lokalerna skulle stå tomma om eleverna försvinner. Då kunde vi ju hyra ut till någon annan.

Inte imponerad

Men hon är positiv till idén om en samlad kultur.
- Och om ett separat bolag svarar för investeringen tvingas vi inte ställa den mot skolans behov. Men det blir ändå höga driftskostnader.
Gahnshag är inte imponerad över idén att gå runt investeringskostnaderna med hjälp av ett separat bolag.
- Det är precis samma sak som att du betalar 40 000 kronor om året i 50 år för en villa i stället för att betala två miljoner kontant. Det är nödvändigt att göra så. Det finns ingen chans att Falun har råd annars. Men det blir inte billigare.
KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons