Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker politikerna

/

Annons

Bra med ökad valfrihet, tycker Mikael Rosén, m. Tvärtom, segregeringen ökar, tycker Sören Johansson, v.
Dan Westerberg, c, och Maria Gehlin, fap, menar att kommunerna borde ha mer att säga till om när friskolor vill starta. .

- En friskola ställer visserligen större krav på oss i kommunen att anpassa vår skola. Men vårt uppdrag är att erbjuda eleverna en bra skola. Vi behöver inte nödvändigtvis driva den, säger Mikael Rosén, m.

Klart negativ

Sören Johansson, v, är klart negativ, både till friskolor rent allmänt och till Kunskapsskolan som vill etablera sig i en del av Stora Enso Research lokaler som DD berättade i går.

Ökar segregeringen

- Skolor med epitet som kulturskola och kunskapsskola lockar främst medelklassföräldrar vilket ökar segregeringen i kommunens skolor. Men grundfelet är att ersättningen till friskolorna är för hög.
- De har inte har samma uppdrag som de kommunala skolorna och ska inte heller ha samma ersättning. Den kommunala skolan kan inte säga nej till elever.

Positiv till friskolor

Dan Westerberg, c, betonar att han är ”i grunden positiv till friskolor.” Men han tycker att kommunen ska har mer att säga till om när en friskola vill etablera sig.
- Jag anser att gränsen är nådd nu. När Söderbaumska skolan kom var läget ett helt annat. Då saknade kommunen utbildningsplatser.

Tar mycket resurser

Maria Gehlin, fap, betonar att hon varit positiv till friskolor.
- Från början tyckte jag att de var en vitamininjektion. Men nu tar de mer resurser än de tillför. Vi borde ha mer att säga till om i kommunen är det gäller friskolorna.
Det är olyckligt att en friskola etablerar sig i ett läge där kommunen har fullt sjå att krympa och strukturera sin egen skolverksamhet, säger Maria Gelin.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons