Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga fälls i PEAB-affären

/
  • Dömd för mutbrott! Förra fritidschefen Helen Lott döms mot sitt nekade för samtliga åtalade brott. Hon tvingas betala totalt 112 897 kronor efter domen. Foto: Staffan Björklund

"Samtliga förmåner varit otillbörliga". Det finns inte ett spår av tvekan i domen när de åtalade i Peab-målet fälls. Helen Lott får betala 112 897 i böter, förverkande och försvarskostnader.
– En mycket välskriven dom. Den kan användas i vårt förebyggande arbete, säger åklagaren Thomas Forsberg

Annons

Själva hävdade de åtalade att antingen hade för hög eller för låg position. Att tillställningarna med den flödande alkoholen varit arbetsrelaterade. Att de bara lytt order när de trugat ut eller druckit vad som ibland var 15-årig whiskey. De försökte till och med göra gällande att det sedan länge varit helt normalt inom Falu kommun att umgås som de gjort med utomstående uppdragstagare.
Det hade de inte mycket för, de sex åtalade i Peab-målet.

Falu tingsrätt finner inte en enda förmildrande omständighet. Domstolen konstaterar att var och en, oavsett position i kommun eller Peab, har haft ett eget ansvar för sitt handlade.
Förra fritidschefen Helén Lott döms till och med för mutbrott i samband med en tillställning när hon själv inte deltog. Tingsrätten konstaterar att hon tog emot inbjudan och skickade den vidare. I domen noteras att "hon inte lyfte ett finger" för att sätta stopp för vad som var en uppenbar bestickning trots att hon haft befogenhet att göra det - och att hon därför ha straffansvar.
Domstolen inskärper - liksom åklagaren Thomas Forsberg gjorde i sin plädering - att det kan utgöra mottagen muta bara att underlåta att genast säga nej när ett otillbörligt erbjudande ges.
Falu tingsrätt skriver dessutom att det inte spelat någon roll ens om de åtalade faktiskt inte förstått att vad de erbjöds var otillbörligt eller inte haft kunskap om kommunens policy. alla konstateras ha varit medvetna om sina roller i förhållandet mellan kommunen och Peab och därmed anses de ha haft uppsåt till de brott de nu fälls för.

Händelserna som konstateras vara brott är följande: Generalrepetition för melodifestivalen i Leksand 20 februari 2009. Julbord med hockeymatch i Leksand 2 december 2009. After work på Bishops Arms 10 februari 2010. Leverans av alkohol i samband med skidspelen 19 mars 2010. En krogrunda i Stockholm 17 november 2010. Hockey i Leksand med efterföljande krogbesök 30 november 2010. Och slutligen avtackning av flera av de dömda på Bishops Arms 30 november 2011.
Några av dem är speciella: Helen Lott har hela tiden hävdat att hon aldrig deltog på Bishops Arms i februari 2010. I domen konstateras att detta inte är sant, då två vittnen motsäger henne.
Vidare är krogrundan som en av Peab-männen gjorde med en av kommuntjänstemännen i Stockholm 17 november 2010 anmärkningsvärd. Den varade nära nog ett halvt dygn och omfattade inkörning av mat på silvervagn och stor alkoholkonsumtion.
Allt detta blir dyrt i efterhand.

Sparkade fritidschefen Helén Lott döms att betala 70 dagsböter om 550 kronor, 500 kronor till brottsofferfonden, 11 797 kronor i förverkat värde av utbyte av brott samt 60 000 av arvodet hennes försvarare Catharina Wikner begär. Det betyder att Lott döms att betala 112 897 kronor.
Peab-chefen som bjöd på krogrundan i Stockholm döm till 80 dagsböter och totalt 83 300k kronor.
Han kompis på krogrundan får även han 80 dagsböter, 6000 i förverkat värde men behöver bara betala totalt 25 900 kronor.
Andre Peab-chefen får 70 dagsböter och total kostnad om 77 500 kronor.

De båda mutade kommuntjänstemännen som fått minst del av bjudningarna döms till vardera 30 dagsböter, 1 500 kronor var förverkade och tvingas totalt betala 15 600 respektive 42 500 kronor.
Eftersom bara böter dömts ut innebär det att de dömda tvingas begära prövningsstillstånd om de eventuellt överklagar.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se

Mer läsning

Annons