Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särimners lussevaka bjöd på många upplevelser

/

Annons

Fredag kväll den 12 december.
Dagen innan lucia. Fackeltåg mot våld och pepparkaksbak på ungdomshuset ”Grönan” var bara några av alternativen som fanns att välja på under Särimner, Falu kommuns egen lussevaka. Givetvis kröntes också Faluns Lucia 2008.

l 16.00 Öppet hus
på ”Grönan” i Falun.
Här har ungdomarna i Falun samlats för att baka pepparkakor, göra pepparkakshus, spela ”Rockstar”, dricka glögg och se på film tillsammans. Bland mycket annat.
Inne i köket är Mikael Selg, 18, i full färd med att kavla pepparkaksdeg, medan Liv Henze och Petra Elb, båda 16, håller på att sätta ihop ett pepparkakshus.
- Det är bra att det här finns. Det är så mysigt, säger Liv Henze, om varför hon kommit till ”Grönan” denna kväll.
I ett annat rum är Marcus Stenberg, Isak Melander och Hampus Andersson mitt uppe i tv-spelet ”Rockstar” och spelar till Metallicalåten ”Enter Sandman. Senare blir det filmvisning, i ”Grönans” egna biosalong.

l 17.00 Luciakröning
på Torget
Med häst och vagn kommer de sju luciakandidaterna. En förväntansfull folkmassa har samlats vid Rådhustrappan på torget, för att se vem av dem som blir Faluns Lucia 2008. Det blev 17-åriga Emma Fahlén, som fick luciakronan på huvudet - mitt i ett vinterklätt Falun. Tillsammans gick sedan hon och resten av luciakandidaterna in i Kristine Kyrka, för att bjuda på ett traditionsenligt och vackert luciatåg.

l 17.30 Geislerska parken
Ett helt annat typ av ”tåg”, blev det för en samling engagerade falubor, som manifesterade mot våld i ett mäktigt fackeltåg. En av dem som syntes i tåget var mamman till Mattias Ström, som för fyra och ett halvt år sedan helt oprovocerat misshandlades till döds.
- Det gäller att inte glömma. Jag kommer aldrig att glömma. Vi måste göra något åt våldet, och det här är ett sätt att påminna, säger Gunilla Ström.
- Alkohol och droger är - tyvärr- en stor del av allt det här onödiga våldet som förekommer. Det får vi inte blunda för, säger Tommy Johansson från IOGT- NTO.
Tillsammans tågar alla som samlats i Geislerska parken iväg för att sprida ett påminnelsens ljus i vintermörkret. En påminnelse om det som ingen i Falun någonsin får glömma.
HANNA BORGS

Mer läsning

Annons