Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seminarium för folk på länets myndigheter

Annons

Det är viktigt att tala och skriva så att folk förstår. Det är syftet med nätverket Klarspråk. Mattias Klefbeck från radions Klartext och Karin Milles, doktor i nordiska språk, kom med en rad tips under ett seminarium.

Myndigheter och offentliga organisationer är till för allmänheten. Då har folk också rätt att förstå det som skrivs och sägs i allt från landsting till arbetsförmedling. Så motiverar nätverksgruppen sitt jobb. Mattias Klefbeck ingår i redaktionen för riksradions Klartext som finns i Falun. Ett program som bland andra invandrare som inte är så hemma på svenska språket kunna förstå.
Personer med lättare förståndshandikapp ska också kunna hänga med, berättar han. Klarspråk har i snitt 350 000 lyssnare varje program. Det visar att många vill ha aktuella händelser förklarade på ett enkelt och lättfattligt sätt, menar han.
- Vi tänker mycket på att inte tala skriftspråk utan ett enkelt och vardagligt språk. Vi säger till exempel ”varann” i ställt för ” varandra” och ”dom” i stället för ”dem”.
Redaktionen förklarar också mer bakgrunder till händelser, säger han.

Jämställt

Karin Milles som arbetar vid Stockholms universitet och Södertörns högskola har forskat om ett jämställt språk och en skrivit en bok tillsammans med språknämnden, en myndighet som jobbar med språkutveckling.
- Tilltalet är viktigt. En vanlig fälla är att glömma att tala till kvinnor. Lagtexter är ofta skrivna för män. Det kan till exempel stå: ”make har rätt att få det han medför i boet.” Den som är juridiskt skolad vet att det gäller både kvinnor och män men det är lätt att missförstå.

neutrala former

Hon rekommenderar också neutrala former som ”bästa kund” och inte ”bäste kund.”
Och hon efterlyser neutrala beteckningar på yrkesgrupper. Sjuksköterska riktar sig till kvinnor medan riksdagsledamot är neutralt till skillnad från riksdagsman, betonar hon.
- Vill man rekrytera både kvinnor och män gäller det att inte utesluta någon grupp i själva ordvalet.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Fotnot: I klarspråksgruppen ingår folk från Banverket, Vägverket och andra myndigheter i länet.

Mer läsning

Annons