Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn fick lära sig vad man ska tänka på när man är i närheten av en lastbil

Annons

Stanna, titta och vinka.
Det är ledorden i Volvos och Svenska Åkeriföreningens projekt, som går ut på att öka skolbarnens kunskaper i trafiksäkerhet.
Skolbarnen får bland annat lära sig vad "döda vinkeln" är.
- Det här är ett jätteviktigt projekt, säger Ingrid Stenvall, lärare för klass fyra på Hälsingbergsskolan.

Åkeriförening Mittåkarna är för närvarande ute på en liten turné i Falu kommun. Under veckan ska sex skolor besökas där eleverna får lära sig lite trafiksäkerhet och vad man bör tänka på när man ska korsa en väg om en lastbil kommer åkandes.
- Vi startade upp detta i fjol. Idén kommer från Danmark. I år har vi riktat in oss på treor, fyror och femmor, även om den bästa målgruppen borde vara ettorna och tvåorna. När barnen går på mellanstadiet kan de redan lite om trafiksäkerhet, säger Tommy Eriksson, lastbilschaufför från Örebro, som informerade skolbarnen om bland annat "döda vinkeln".

Övergångsställe i miniatyr

Informationen sköttes med hjälp av en trafiksituation i miniatyr. Situationen gick ut på att den lilla lastbilen placerades vid ett rödljus där två skolbarn var på väg att gå över övergångsstället, den ena färdades på cykel och den andra till fots.
- Tänk på att lastbilschauffören inte ser en, om man går alldeles framför lastbilen, säger Tommy Eriksson och placerar den gående lilla dockan så att den inte syns från förarhytten.

Viktigt med ögonkontakt

Barnen får lära sig att det är viktigt att göra sig synlig i trafiken. När man står vid ett övergångsställe och vill gå över ska man titta på lastbilschauffören och vinka.
- Ögonkontakt är viktigt i trafiken, förklarar läraren Ingrid Stenvall.

Fick besöka hytten

Ett annat av inslagen i informationsstunden var ett besök i förarhytten på en lastbil som stod på skolgården. Detta var väldigt populärt bland eleverna.
- Vi hoppas att budskapet kommer att gå fram och att barnen tänker till mer i fortsättningen, säger Tommy Eriksson.
Krister Söderstam, vd för Åkeriföreningen Mittåkarna, fanns också på plats vid Hälsingbergsskolan i går.
- Det här är ett sätt för oss att skapa en trafiksäker miljö. Det gäller att hitta ett bra upplägg att visa upp det på. Barnen verkar tycka att det är intressant, säger han.
PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons