Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn fick lära sig vad man ska tänka på om man går vilse

Annons

Stanna, håll värmen, se till att du syns och hörs.
Detta är de tre grundläggande sakerna man ska göra om man har gått vilse.
I går hade 450 barn från södra Dalarna en temadag om skogen.

Civilförsvarsförbundet och Skogsstyrelsen arrangerade i går en temadag för fjärdeklassare från södra Dalarna. De fick åka till Rankhyttan och lära sig ett och annat om skogen. Ett av ämnena var att lära sig hur man ska agera om man har gått vilse.
- Vi har bjudit in alla elever i årskurs fyra som går i skola i södra Dalarna. Ungefär 450 elever deltar i temadagen, säger Jenny Karlsson, från Skogsstyrelsen.
Eleverna fick gå en slinga med olika stationer. Där fick de lära sig saker om vilt och rovdjur, plantering och röjning, samt vad man gör om man har gått vilse.
- Vi har ett projekt som kallas för ”Hitta Vilse”. Det går ut på att vi lär barn hur man agerar i krissituationer, säger Jannike Wåhlberg, verksamhetsledare på Civilförsvarsförbundet.
- Vi utbildar barn från sex år och upp till dess att de går i sjätte klass, säger instruktören Angela Hallin.

Krama ett träd

Vid Civilförsvarsförbundets station hade tre stigar märkts ut.
Eleverna fick gå en av stigarna och stifta bekantskap med figuren Vilse, som ingår i förbundets kampanj.
- Tänk på att de vuxna kommer att leta efter er tills de hittar er. Det spelar ingen roll om ni har bråkat om något innan ni gick vilse, säger Jenny Karlsson till en av grupperna, från Fredriksbergsskolan.
- Och om man saknar sin mamma eller pappa kan man prova med att krama ett träd, fortsätter Jenny och låter barnen kramas med varsitt träd.
I dag kan den som vill få lära sig mer om skogen. Då arrangeras nämligen ”Skogens dag”, i Rankhyttan. Deltagarna får gå samma slinga som eleverna gjorde i går.
- Det blir en familjedag. Vi tyckte att när vi ändå har arrangerat den här slingan för eleverna så är det lika bra att passa på medan allt är på plats, säger Jenny Karlsson.

PÄR SÖNNERT
023-475 08
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons