Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spralliga tjejer inför allsångsfinalen vid Lilltorpet

Annons

Det handlar om att sjunga med likasinnade.
Att få frisk luft. Och vila från teven och datorn.
Allsång vid Lilltorpet är som att rida barbacka.
- Detta slår Skansen med hästlängder, säger Ida Kjällquist, som kom med sina glada sångvänninor till finalen.

Ida, Ebba, Cornelia och Klara, se där har ni några som gillar att sjunga med andra vid Lilltorpet. Och snittet ligger på 300 personer som bänkar sig framför allsångsscenen. Och det var tredje och sista gången för i år.
Dagen, som hade börjat med regn, en arrangörs mardröm, gick på eftermiddagen över i solsken. Vid sjutiden, strax före start, var vädret bra, men lite kyligt.
Men hos tjejerna var det uppåt. Hela sommaren har de gått och grunnat på om de skulle gå på allsång. Men det blev inte av. Inte förrän nu. Och spralligheten och glädjen att äntligen få gå in genom grinden vid Lilltorpet kunde ingen ta miste på.
- Det är första gången som vi är här. Det hade känts trist om vi hade missat det. Men det ska bli så kul. Känslan att sjunga med andra är speciell. Man känner igen låtarna och det blir som en kör som träffas för första gången, säger Ebba Cederberg.
Men nu är inte Lilltorpet bara en plats för sångfåglar.
- Några av oss har varit här sedan barndomen och badat. Man känner sig hemma, säger Cornelia Schauermann.

Sjungit på Skansen

Jonatan Hallenberg kommer ner från scenen. Han har proppar i öronen. Musikerna ska strax upp och spela. Jonatan ler. Han drog igång detta förra året och hoppas på mycket folk.
- Idén kommer från Allsång på Skansen i Stockholm. Jag har varit där och sjungit. Det är en kul grej det här med att sjunga med andra. Jag är musiker och tyckte det var spännande att göra samma sak på den här fina platsen som på Skansen. Och jag måste säga att det har gått bra. Faluborna uppskattar sångtillfället. Det kommer också folk från andra kommuner.

Vad tror du det beror på att allsång är inne?
- Utan Skansen vet jag inte om det hade blivit populärt. Teven har ju sin dragningskraft. Men det otvungna och opretentiösa lockar. Man behöver inte vara någon stjärna på sång. Men att känna igen en låt som står i sånghäftet gör att man kan sjunga med. Kan man inte låten från början lyssnar man på grannen. Sånt bjuder man på.
MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons