Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabergs Barockträdgård kan utses till den vackraste parken i landet

Annons

Finns Sveriges vackraste park i Staberg?
Svenska folket får säga sin mening under sommaren.
Stabergs Barockträdgård är nämligen en av de tio finalisterna i tävlingen "Sveriges vackraste park".
- Det är smått unikt att ha en park så här långt norrut, säger Charlotte Örtendahl, som är allt-i-allo i parken.

Av de 17 bidrag som lämnats in till "Sveriges vackraste park" har tio stycken valts ut som finalister. Stabergs Barockträdgård är det enda bidraget från Dalarna.
- Ja, är det inte roligt? Det här känns jättekul. Vår park är lite av "Den fula ankungen" jämfört med de andra parkerna. Men det är inga jättestora parker med i övrigt och det är lite intressant, säger Charlotte Örtendahl.

Nordligaste bidraget

Bland finalisterna råder en kraftig stockholmsdominans. Stabergs Barockträdgård är dock den nordligaste, vilket kan vara en fördel, tror Charlotte Örtendahl.
- Det är smått unikt att ha en park så här långt norrut. Andra saker som talar för vår park är tillgängligheten och att den inte är så stor, säger hon.

"Känns uppmuntrande"

Charlotte Örtendahl vågar dock inte tippa utgången av finalen. Hon är nöjd med att parken har blivit en av finalisterna.
- Det känns hedrande och uppmuntrande att ha kommit så här långt, säger hon.

Utses i augusti

Allmänheten får alltså rösta fram sin favorit under sommaren. Parken som svenska folket utser får en röst i juryns omröstning. Juryn kommer att titta på bland annat skötsel/underhåll, design/originalitet samt tillgängligheten
- Juryn sammanträder i slutet av augusti. Det här blir sjätte året som Sveriges vackraste park utses, meddelar Risto Hurskainen, projektkoordinator för tävlingen.
Tidigare vinnare av tävlingen har varit Göteborgs Botaniska Trädgård (2003), Örebro Stadspark (2004), Ronneby Brunnspark (2005), Norrvikens Trädgårdar i Båstad (2006) och Wij Trädgårdar i Ockelbo (2007).

PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.seWebbfråga: Vilken är din favoritpark?

Mer läsning

Annons