Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsbibiliteket firade hela fredagen

/
  • Bibliotekets 40-årsjubileum avslutades med en nostalgisk mannekänkuppvisning med kläder från invigningsåret 1968 då hippimodet var i ropet.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER
  • Biblitekets Pia Witt var klädd i tidsenlig festblåsa från 1968 då stadsbiblioteket invigdes.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER
  • -- Jag minns min tid på stadsbiblioteket med värme, säger Siv Hågård, redaktör, numera boende i Stockholm.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER
  • En grön klänning som stämde in i tiden då boken
  • En söt klänning, modern för 40 år sen. FOTO: ANNIKA BJÖRNSDOTTER

Annons

Stadsbiblioteket i Falun firade 40 år med ett fullspäckat program hela dagen.
Under åren mellan 1968 och 2008 har hänt en hel del i lokalen i stadshuset.

Firardagen inleddes av Jan-Olof Montelius och Olle Wingborg, som varit länsbibliotekarie i Falun.
Faluborna fick också se den digitala Dalabibliografin som nu finns på nätet.
I caféet berättades det om Selma Lagerlöf. Arkitektur, konst och musik var också med på programmet.
Redaktör Siv Hågård var inbjuden för att berätta minnen. Hon började sin biblioteksbana i Svärdsjö 1965 och kom till Falu stadsbibliotek när kommunerna slogs ihop.

Roliga minnen

- Jag blev här i tretton år och har många fina minnen från tiden då Olle Wingborg var min chef. Han kunde konsten att uppmuntra sin personal, minns Siv, som fick tillfälle att träffa många goda vänner från tiden i Falun.
Bland annat minns hon när hon tillsammans med Örjan Hamrin skulle visa filmen Sommarnattens leende, men det visade sig att filmrullarna låg i oordning och filmvisningen startade mitt i filmen.
I dag är Siv Hågård pensionär sen nio år tillbaka, men fortfarande aktiv. I dagarna kommer hon ut med en ny antologi, Livsresan. Tidigare har hon bland annat gett ut antologin Röster i Dalarna.
- Jag bor sen många år i Stockholm, men har stuga i Hillersboda, dit jag ofta kommer för att träffa mina barn och barnbarn.

Jubileumskrans

På barnboksavdelningen var det festligt hela dagen. Besökande barn hade fått göra en tjusig jubileumskrans under konstnärlig ledning av konstpedagog Eva Lindgren och konstnär Ingrid Wiklund.
Kusinerna Hanna Stenberg och Emma Ristolainen var några av barnen som deltog i skapandet, medan syskonen Madelen och Jens Lindström från Vika koncentrerade sig på att låna böcker.
- Vi har varit här hela dagen och haft så trevligt. Nu har vi en hel kasse full med böcker att läsa och roa oss med, sa syskonens mamma Elsie-Marie Byléhn.

Inne 1968

Klädd i hellång, färggrann 60-tals blåsa var bibliotekets Pia Witt, som tillsammans med bibliotekschefen Karin Hane avslutade 40-årsfiranden med mannekänguppvisning under temat 1968, där varje klädnummer presenterades med en passande boktitel skriven av den tidens aktuella författare som Sonja Åkesson, Robban Broberg, Jan Myrdal, Slas, P C Jersild med flera och plagg designade av Pierre Cardin, Katja of Sweden, Sixten Herrgård med flera.
I folkvimlet syntes också utlandskorren Lars Moberg med kamera för att dokumentera bibblans 40-årsdag.


RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons