Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stålbad när skolan måste spara 70 miljoner på tre år

/

Annons

Toftaskolan läggs ned. Dans- och musikskolan läggs ned. Nattugglan läggs ned. Deltidsbarn i förskolan betalar heltidstaxa. Diverse program i gymnasieskolan försvinner och satsningarna på de svagaste elever på gymnasiet läggs ned.

Det är några av föreslagna besparingar på 40 miljoner. Men det räcker inte. De närmaste tre åren ska ytterligare 30 miljoner bort, det motsvarar 75 lärartjänster, det betyder större klasser. Dessutom ska lärartjänster bort eftersom eleverna blir färre.
Att kalla det för stålbad är inte att överdriva. Redan i dag har Faluns lärare och förskolepersonal ansvar fler elever/barn än i jämförbara kommuner. I grundskolan är siffran 13 elever per pedagog, riksgenomsnittet är 11,5. Trots det är skolan i Falun dyrare än i andra kommuner, det beror bland annat på väldigt höga lokalkostnader.

Sparkrav: 70 miljoner

Skolan har krav på sig att spara 70 miljoner 2009-2011 plus minskningarna som hänger ihop med att antalet elever minskar i skolan. Det går inte utan att göra klasserna större och lärarna färre. Skolförvaltningen och distriktet har dammsugit alla verksamheter och kostnader. Förslagen ger 40 miljoner. Då har allt som inte lagen kräver, t ex Dans- och musikskolan, Naturskolan, Teknikverkstan, På Lika Villkor och Kultur Bild/Drama lagts ned. Nattugglan, för barn vars föräldrar arbetar på nätter och helger läggs ned. Toftaskolan, flera gymnasieprogram och valmöjligheter försvinner. organisationen och lokalhyror ses över.

Lägst personaltäthet

Föräldrar till de cirka 700 barn som går på deltid på förskolan ska få betala heltidstaxa, arbetslösa och föräldralediga undantas. Barngrupperna i förskolan blir också större.
Konsekvensbeskrivningar har tagits fram för de flesta förslagen. Ska personalen minskas blir konsekvenserna större grupper/klasser. Att en lärare får ansvar för flera grupper i olika rum eller ha tjänster på flera olika skolor. Falun kommer att få landets lägsta personaltäthet.

Stor förlust

Läggs dans- och musikskolan ned drabbas väldigt många elever och musikskolechefen Ingela Härröd-Barksjö tror att det blir en stor förlust för kommunens lokala musikliv.
När det gäller Toftaskolan har ingen konsekvensbeskrivning gjort och innan årsskiftet ska skolförvaltningen komma med förslag om nedläggning av skolor. Falun har 26 skolor, fem har färre än 100 elever och nio mellan 100 och 200. Alla kommer att tappa elever. Gymnasiet tappar en tredjedel av eleverna. Flera friskolor har fått tillstånd att öppna, andra vill öka sitt utbud.
På torsdag ska skolnämnden diskutera förslagen.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons