Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Fölster tror inte att växthuseffekten går att stoppa

/

Annons

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, har skrivit en bok om växthuseffekten.
- Jag hoppas att boken kan bidra till att vända Sveriges klimatpolitik i rätt riktning, säger han.

Dala-Demokratens krönikör, tillika chefsekonom på Svenskt Näringsliv, kan numera även titulera sig författare. Nästa vecka kommer hans bok ”Farväl till världsundergången” ut. Den handlar om växthuseffekten och Sveriges miljöpolitik.
- Jag tror att vi kan minska vår energiförbrukning här i Sverige, men det är bara en liten del av hela världen, säger Stefan Fölster, som inte tror att växthuseffekten kan stoppas.
- Nej, det tror jag inte. Världen kommer att bli varmare och det måste vi kunna göra något av. Världen tar inte slut för att klimatet förändras, säger han.

Drar inte lärdom

I boken beskriver Stefan Fölster även olika katastrofer och ser ett mönster i hur människor reagerar.
- Vi har tagit en katastrof i taget i stället för att dra lärdom av dem. När det gäller Estoniakatastrofen så har debatten mest handlat om hur offren bör begravas, i stället för faktumet att det inte finns tillräckligt många helikoptrar att sätta in om det skulle hända igen, säger han.

Vad hoppas du att din bok kan bidra med i debatten om växthuseffekten?
- Jag hoppas att boken kan bidra till att vända Sveriges klimatpolitik. Jag räknar med att få kritik från båda håll, både från de som tycker att växthuseffekten är överdriven och från de som vill ta den på allvar. Det är en inrutad debatt, men jag hoppas att folk märker att boken har en annan vinkel, säger Stefan Fölster.

PÄR SÖNNERT
023-475 08
par.sonnert@daladem.se

Fotnot: ”Farväl till världsundergången” kommer att recenseras i Dala-Demokraten under nästa vecka.

Mer läsning

Annons