Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tätskikten och skvalprännor akuta problem vid simhallen

Artikel 4 av 11
Lugnets simhall
Visa alla artiklar

Höstens andra sammankomst attraherade drygt ett 30-tal åhörare. I Lugnetgymnasiets aula berättade man under måndagskvällen om nuläget för Lugnets simhall, ett nuläge som beskrevs som relativt stabil om än i bråda tider.
"Besiktningsmännen ger oss ett år i taget", säger Lufabs fastighetschef Anders Nordlund och syftar på simbassängen i sig.

Annons

Falu kommun och Lufab har sammankallat allmänheten till informationsträffar där man går under parollen "Hur badar du om 20 år". Det handlar om Lugnets simhalls vara, icke vara eller renovera.

SE BILDER: Här läcker Lugnets simhall

Under hösten för kultur- och fritidsnämnden dialog hur Lugnets simhall i framtiden ska bedrivas. Under tiden pågår ett förberedande arbete på Lufabs bord. Efter årsskiftet ska nämnden presentera en önskade funktioner för simhallen.

– Vilka funktioner är viktiga? Och vilka funktioner är viktiga med en nybyggnation? I mars ska kultur- och fritidsnämnden ta beslut om vad som kan tänkas vara intressant och i juni ska beslut tas i fullmäktige, säger Liselotte Jonsson, vd för Lufab.

INSÄNDARE: Hur badar du om 20 år?

Anna-Lena Andersson, ekonomiansvarig på Lufab.

En fråga är kostnaden som sträcker sig över simhallens livslängd där driften och underhåller sväljer majoriteten av kakan. Två andra delar, utöver driften och underhållet, är anskaffningskostnaden och investeringen kontra avskaffningskostnad och utrangering.

– Om man ser till liknande anläggningar i landet är kostnaderna olika, det vill säga om man har spa-avdelningar och relaxavdelning. Men dels finns den stora samhällsnyttan, där anläggningen möjligtvis genererar låga sjuktal i kommunen. Andra kostnader är reparationer och unerhåll som landar på Lufab, säger bolagets ekonomiansvarige Anna-Lena Andersson.

TV: Här läcker Lugnets simhall

Simhallen stod klar 1972. Avskrvningstiden är förbi och i dag har man mindre avskrivningar för åtgärder de senaste 10-15 åren. de kostnader man står med i dag rör avskrivning och räntor, teknisk drift, verksamhetsdrift samt reparationer och underhåll.

"Tätskikten är uttjänta"

Under måndagen presenterades också simhallens två huvudproblem; tätskikten och skvalprännor.

– På 1970-talet byggde man med endast keramískt och kalkbaserade tätskikt. Dessa är uttjänta i dag, säger fastighetschefen Anders Nordlund och förklarar de vatten- och fuktproblem och skador som i dag finns främst under simhallen.

Anders Nordlund, fastighetschef på Lufab.

– Urkalkning har skett i tätskikten och det blir ett läckage under bassängen. det blir blött och tort om vartannat och det underminerar golven som är försedda med kakel. I skvalprännorna är det mycket vatten som ska tas om hand och det är också de som är det mest akuta, säger Nordlund.

KLART: Swimdome ska byggas över utebassängerna

Simbassängen är självstående och vatten rinner mellan simbassängen och skvalprännorna.

– Sedan rinner det ned mellan bassängen och väggen, sammanfattar Nordlund.

Pilarna visar vattnets väg. Mellan pilarna finns skvalprännan.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Jonas Lennerthson, säger att man har en period på sig innan simhallen behövs stängas helt.

– Men det finns ännu tid så man hinner styra åtgärdsperioden till utesäsongen, kortfattar han.

Den gröna pilen visar vattnets väg från bassängen till det som i dag är läckage.

Scenariot finns dock att simhallen försvinner under en tid för renovering eller restaurering.

– Då måste vi ha en evakueringsplan och då finns ju utebadet till hands, säger Jonsson.

Dessutom är all teknik uttjänt. Dit räknas vattenrening, ventilation, el och belysning samt rör och avlopp.

Alla artiklar i
Lugnets simhall