Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog sedan tillbaka beslutet

Annons

Sara Jonsson, 15 år, från Falun sökte till musikalutbildningen på Hagagymnasiet i Borlänge och kom in. Men Falu kommun sa nej därför att de inte ville betala för hennes utbildning då hon är skriven i Falun.
- Jag överklagade och då ändrade de sitt beslut, säger hon.

15-åriga Sara Jonsson älskar allt som har med musikal, teater, musik och dans att göra. Därför sökte hon till musikalutbildningen vid Hagagymnasiet i Borlänge och kom in. Men Falu kommun sa nej.
- De ville inte betala min utbildning då jag står skriven i Falun och det finns samma typ av utbildning här.
Hon sökte även till Haraldsbogymnasiet som har ett program med olika inriktningar som musik, dans och teater.
- Men jag ville ha hela konceptet och inte bestämma en särskild inriktning, det var därför jag sökte till Hagagymnasiet, säger Sara.

Ångrade beslutet

Nu har skolförvaltningen ändrat sitt beslut och Sara får börja studera i Borlänge till hösten.
Varför ändrade de sig?
- Jag skickade in en överklagan och efter tre veckor skickade de ett brev tillbaka där de godkände mitt val av utbildning.
Sara berättar att hon även sökte till Musikkonservatoriet men inte kom in. Hon sjunger opera och trodde först att det bara fanns en rockpedagog på Hagagymnasiet och tog därför skolan som andrahandsval. När hon fick veta att skolan även har en sångpedagog som är utbildad inom klassisk musik var valet enkelt.
- Jag har tänkt söka till operahögskolan i Stockholm efter studenten.
Samtidigt tänker hon fortsätta söka till Musikkonservatoriet varje år eftersom det ger en fin merit för framtiden.
- Alla mina släktingar spelar ett instrument eller sjunger, jag tycker det är jättekul.

Måste överklaga

Elisabeth Sjögren är rektor på Hagagymnasiet. Hon är glad över beskedet att Falu kommun betalar för elever som vill satsa på musikal.
- Om de överklagar så går det bra. Så var det förra året också.
Men Elisabeth Sjögren tycker att kommunerna borde ha ett samarbetsavtal. Någon liknande musikalutbildning med sång, dans, musik och teater finns inte i Dalarna, argumenterar hon.
Utbildningen är en inriktning av det samhällsvetenskapliga programmet. Men i fjol blev det ingen grupp i årskurs ett. För få elever sökte.
I år är runt tio ungdomar intresserade. De kommer att ha övriga lektioner tillsammans med elever som går det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning kultur.

ANGELICA LINDVALL
KARIN SIMONSSON

Mer läsning

Annons