Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre äldreboenden blir privata första maj

Annons

Första maj blir tre av kommunens särskilt boende för äldre privata. Dit hör Daljunkaregården med 40 boende och 53 anställda.
Enhetschef Yvonne Danielsson stannar kvar som chef.
Hennes nya arbetsgivare blir Temabo AB, med säte i Trångsund.
- Jag tror att det blir mycket bra. Upphandlingen har ju utgått från god kvalitet och det är bara elva som valt att gå tillbaka till kommunen, säger Yvonne Danielsson.

De anställda har haft betänketid till 16 mars om de vill stanna, ta tjänstledigt ett år för att prova på eller att sluta och stanna kvar inom kommunen.
- Här på Daljunkaregården har 15 sagt upp sig från kommunen och stannar, 26 har tagit tjänstledigt och prövar på ett år medan 11 har valt att bli kvar i kommunens tjänst och en har inte hunnit lämna besked ännu, säger Yvonne Danielsson.

Valde kommunen

Siffrorna har lämnats till kommunen som nu får ta ställning till vilka som ska omplaceras på nya jobb.
Dit hör Katrin Dahlström som jobbat 21 år inom äldreomsorgen på Daljunkaregården.
- Jag har trivts så bra att jobba med kommunen som arbetsgivare, så jag fortsätter med det. Men jag vet inte var jag hamnar. Helst vill jag stanna i Falun och få jobba på ett särskilt boende, säger Katrin.
Hennes arbetskamrat sen 14 år tillbaka, Lena Hagman, har valt att ta tjänstledigt och prova på under ett år i privat tjänst.
- För mig känns det tryggt att veta att jag kan gå tillbaka till kommunen om jag inte trivs. Det känns också spännande att få prova på något nytt, säger Lena.

Ingen tvekan

För Lisa Johansson, som i åtta år jobbat inom äldreomsorgen, har det inte varit någon tvekan att få ny arbetsgivare.
- Ska jag börja på något nytt , vill jag vara med från början. Så känns det för mig. Som jag förstår finns det också plats för egna idéer och det lockar mig. Dessutom är det roligt med förändringar, säger Lisa Johansson.
Yvonne Danielsson blev tillfrågad om hon ville stanna som chef direkt efter att Temabo AB fick anbudet.
- Jag tvekade inte. Så stora förändringar tror jag inte man kan räkna med direkt. Basjobbet måste ju utföras först och främst. De nya arbetsgivarna verkar också positiva, trevliga och har erfarenhet. De har jobbat inom äldreomsorgen och har nu startat eget. Förutom Daljunkaregården har de nyligen tagit över ett äldreboende i Stockholm, säger Yvonne Danielsson.

Flera byten

Nya arbetsgivare från första maj får också Korsnäsgården och Norshöjden med 33 respektive 46 lägenheter för demensboende. De ska drivas av Carema AB med Margareta Eriksson, som regionchef.
Av Norshöjdens 59 anställda går 25 till kommunen, 33 tar tjänstledigt ett år och jobbar för Carema AB och endast en vårdanställd och enhetschef Anna Wickberg slutar i kommunen och går över till Carema.
- En sjuksköterska och vaktmästaren kommer också att stanna kvar och jobba privat, säger Anna Wickberg.
Hon har redan börjat planera för att hitta ersättare för de 25 som går till kommunen. Av dessa är flera sjukskrivna och rehabiliteras.
Hos Korsnäsgården har elva anställda valt att gå till kommunen. Dit hör enhetschefen Kristina Andersson.
30 anställda tar tjänstledigt och provar på att jobba privat under ett år. Ingen har valt att helt gå över till Carema AB.
- Roligt att så många provar på, men själv närmar jag mig 60, en yngre person bör vara lämpligare till den posten, säger Kristina Andersson.
Enhetschef för Korsnäsgården blir istället Helen Sundgren.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons