Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trycket fortsatt stort på gymnasiets yrkesförberedande utbildningar

Annons

Yrkesförberedande utbildningar är fortsatt populära bland Faluns gymnasieungdomar.
Flest reserver på kö har frisör- och fordonsprogrammet. Samtidigt finns det lediga platser på de studieförberedande samhälls- och naturvetenskapliga programmen.
Det visar intagningsstatistiken till gymnasieskolorna i Falun. Skolnämndens ordförande Maria Gelin säger att trenden är negativ.

- Ungdomar som är omotiverade till att studera drabbas när allt fler söker sig till de yrkesförberedande utbildningarna. De blir utestängda från gymnasiet eftersom de inte är intresserade av de lediga platserna som finns på de samhälls- och naturvetenskapliga programmen, säger Maria Gelin. Hon är ordförande i skolnämnden.

Fler obehöriga

Hon säger att det egentligen inte är ett problem att allt fler vill gå de yrkesförberedande utbildningarna. Problemet är snarare att andelen studenter som saknar behörighet för att komma in på gymnasiet har ökat.
- Vi ser att antalet elever som måste gå preparand- och IV-programmen har ökat i år, säger Maria Gelin.
Arne Löfgren, studievägledare på Lugnetgymnasiet, är också oroad över utvecklingen.

Fler frisörplatser

Han säger exempelvis att antalet platser som erbjuds på frisörprogrammet har fördubblats de senaste tre åren. Men trots det är antalet ungdomar som står på reservlistan för att komma in lika stort som antalet erbjudna platser.
Varför är det färre som vill gå de studieförberedande utbildningarna?
- Idag behöver man ju inte gå en studieförberedande utbildning för att komma in på högskolan. Fler tar då den enkla vägen och tänker kanske att det är lättare att få bra betyg på en yrkesförberedande utbildning, säger Arne Löfgren.
Han säger att det i och för sig är positivt att så många vill gå ett yrkesförberedande program. Men att det ändå måste göras förändringar för att vända trenden eftersom det annars kommer att bli brist på akademiker i framtiden.

Fel signaler

Han pekar på att en elev på en yrkesförberedande utbildning kostar mer än den elev som går exempelvis ett samhälls- eller naturvetenskapligtprogram. Det tror Arne Löfgren sänder fel signaler till ungdomarna.
- Jag undrar varför en elev som går en studieförberedande utbildning måste få kosta så lite, säger han.
Men skolnämnden tycker inte att mer pengar är lösningen.
- Att de praktiska eleverna är dyrare beror på att klasserna behöver vara mindre och att de behöver större lokaler och mer material, säger Maria Gelin.
Hon säger att det istället borde satsas mer på att informera ungdomar om möjligheterna som finns med att gå en studieförberedande utbildning.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.seFOTNOT: På IV- och preparandprogrammen studerar de elever som inte har behörighet till gymnasiet. Det vill säga de som saknar godkänt i något av kärnämnena matematik, engelska eller svenska.

Mer läsning

Annons