Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underhåll får stryka på foten när det ska sparas pengar

Annons

Med de pengar som finns i budgeten tar det 100 år innan alla Faluns gator kan få ny asfalt.
När Trafik- och fritidsnämnden måste prioritera i sin budget är det gatuunderhåll, underhåll av anläggningar och nya anläggningar som får stryka på foten. Snöröjning, halkbekämpning och föreningsbidrag för ungdomsverksamhet prioriteras.

Snöröjning och halkbekämpning är nödvändigt för att undvika allvarliga olyckor.
- Men vi har aldrig pengar i budgeten så det räcker till detta, säger trafiknämndens ordförande Lars-Erik Måg, fp. Vi får begära extrapengar varje år.
Nämnden skulle vilja satsa så mycket pengar att 5 procent av gatorna kunde få ny asfalt varje år. Då skulle det ta 20 år att hinna igenom alla gator. Nu har man pengar till 0,7 procent av gatunätet, så det tar 100 år att hinna med alla gator.
- Vi försöker spara där det känns minst, säger Lars-Erik Måg. och jag tror att faluborna är vana vid att ha dåliga gator.
På Lugnet behövs kanske 100 miljoner kronor bara för att klara de mest akuta behoven, t ex av renovera badhuset. Men investeringarna skjuts framåt.

Pengar som inte finns

- Skulle vi göra allt som vi skulle vilja, t ex tak på utebassängen, renoverat badhus, fixa hoppbacken och småbackar, snowboardanläggnming och inomhushall för bandy talar vi om flera hundra miljoner, kanske en halv miljard, säger Lars-Erik Måg. Det är pengar som kommunen inte kan få fram, vi måste få pengar utifrån.
Han nämner både sponsring och försäljning.
Det nämnden prioriterar på fritidssidan är bidragen som går till föreningar med ungdomsverksamhet och att försöka att hålla de anläggningar som finns i bra skick.
- Men vi skulle ju vilja satsa på backhoppningen så att Holmens IF kan fortsätta, förhoppningsvis ska vi klara en ungdomsbacke på Kvarnberget.

Utomhus-SM

Det blir en satsning på friidrott utomhus till SM 2010, men Måg skulle även önska en inomhussatsning.
- Så att vi skulle kunna utnyttja det fantastiska förhållandet att vi har världsstjärnor som systrarna Kallur.
Bandyn vill ha inomhushall, men att Falu BK ramlat ned i serien gör kommunen mindre benägen att borga för detta just nu.
- Det är inte så att våra anläggningar står och förfaller, säger Lars-Erik Måg. Vi trollar med knäna. Men de flesta är från 1970-talet och de är inte längre moderna.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons