Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott på 1,4 miljoner

Annons

Det är ekonomisk kris för den samverkan länets 15 kommuner har om vård och behandling.
Kommunalförbundet visar ett underskott på 1,4 miljoner.
Dalarnas familjehus på Dalregementet som tar emot familjer med barn i kris hotas av nedläggning.

Den 5 december ska direktionen för kommunalförbundet ha ett förslag på hur problemet ska lösas. Ett alternativ är nedläggning, berättar Kristina Svensson, s, Borlänge, som är ordförande i direktionen.
Förbundet bildades för elva år sedan. Syftet var att samarbeta om vårdutredningar och behandlingar som det krävs speciell kompetens för och som det är svårt för varje enskild kommun att ha i egen regi.
Barn som far illa och familjer i kris skulle slippa åka till andra län för utredning och behandling. Dalarnas familjehus som enbart tar uppdrag från de enskilda kommunernas socialtjänster har både haft ärenden enligt LVU, lagen om vård och av unga och Socialtjänstlagen.

Svårt planera

- Det är väldigt svårt att planera för en verksamhet där det mest är akuta utredningar och behandlingar, säger Lilian Eriksson, m, Falun, som är vice ordförande i direktionen.
Mikael Thalin, c, Orsa, är ledamot i direktionen. Han tycker inte att hans kommun har anlitat kommunalförbundets resurser så ofta att det motiverar grundavgiften på 80 000 kronor om året.
- Kommunerna kan inte betala för något de inte använder. Astrid Lundberg som är chef för individ- och familjeomsorgen i Orsa håller med.
- Vårt stora behov under året har varit vård för missbrukande ungdomar. Det behovet är stort i hela länet. Men Dalarnas familjehus är inte avsett för den här gruppen.
Familjehuset har sex vårdplatser för barn och unga 0-18 år.
I dag har kommunalförbundet ett 15-tal anställda, allt från socionomer till behandlingsassistenter. Familjehuset är den stora delen i verksamheten och svarar för runt hälften av omsättningen på runt 22 miljoner, berättar Karin Edvard, förbundsdirektör.
KRISTINA VAHLBERG

Mer läsning

Annons