Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsviva jobbar med unga missbrukare

Annons

Polisen har den senaste tiden gjort många ingripanden i Herrhagen. Flera personer misstänkta för narkotikabrott har gripits och enligt Ungdomsviva, som jobbar med droger bland unga, ser man att missbruket blivit mer destruktivt och kaotiskt.

Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna berättar att man de senaste två månaderna gjort 96 ingripanden i Herrhagen, av dessa har 13 ärenden gällt narkotika.
Man har från polisens sida valt att köra mycket i området, och känt till åtminstone en adress i området, som bedömts särskilt intressant ur narkotikasynpunkt.
- Det är ju så att missbruk ofta drar till sig flera personer ur samma kategori, och vi har plockat in ett antal personer misstänkta för narkotikabrott.

Ungdomsviva

Den enhet i Falun som jobbar med missbruksvård hos unga kallas Ungdomsviva. Där arbetar man med ungdomar mellan 13 och 25 år. Johan Spjuth är enhetschef och han säger att de ser ett mer kaotiskt, urskiljningslöst användande av droger nu.
Men han vill inte lyfta ut något speciellt område som mer representerat.
- Vi har inte den bevakningen. Däremot ser vi att droganvändandet bland unga är mer komplext nu. Det är ett kaotiskt, mer destruktivt användande. Man använder allting. Tidigare var det mest alkohol, hasch och amfetamin, men det senaste året har vi sett fler preparat som lösningsmedel, gladesprayer och tendensen är ett mer urskiljningslöst blandmissbruk.
På Ungdomsviva kan man själv söka hjälp, men också föräldrar och skolor hör av sig.
Man har rätt att gå på anonyma samtal fem gånger, sedan görs en kartläggning av missbruket och man lägger tillsammans med handläggare upp en individuell handlingsplan, för att försöka komma till rätta med problemet.
MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons